ZF 24

Interes mare pentru piaţa valutară: tranzacţiile au crescut cu 2 mld. euro în februarie

Interes mare pentru piaţa valutară: tranzacţiile au...

Autor: Ciprian Botea

05.03.2014, 21:05 348
Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat luna trecută cu un volum de tranzacţii de 32 miliarde de euro, adică echivalentul unei medii zilnice de 1,7 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea este de echivalentul a două miliarde de euro.

Volumul tranzacţiilor valutare a fost animat la începutul anului de intensificarea activităţii jucătorilor străini, al căror apetit pentru activele denominate în valute ale ţărilor emergente s-a redus odată cu reducerea surplusului de lichidităţi în dolari de către banca centrală americană, dar şi în contextul crizei politice din Ucraina.

„Jucătorii din piaţa valutară au dus cursul la noi minime la începutul lunii februarie. Cursul a ajuns la un minim al ultimelor două luni, de 4,4450 lei/euro, un nivel văzut de mai mulţi jucători locali ca propice pentru cumpărarea de euro. Astfel, leul a eşuat să-şi păstreze această poziţie şi s-a depreciat, inclusiv pe fondul influenţei negative a crizei din Ucraina“, spune Florentina Coz­mân­că, senior economist al RBS Ro­mânia.

Cursul de schimb a variat în luna februarie într-un interval destul de larg, de 4,45-4,52 lei/euro. Cursul de schimb variase în ianuarie între 4,49 lei şi 4,54 lei/euro, iar tranzacţiile zilnice au fost atunci mai ridicate, respectiv o medie de 1,77 miliarde de euro. Spre comparaţie, tranzacţiile zilnice nu depăşiseră 1,5 miliarde de euro pe zi în a doua jumătate a anului trecut.

„Conform estimărilor noastre, intervenţiile valutare ale băncii centrale au depăşit un miliard de euro în februarie. Credem că cea mai mare parte a acestor intervenţii valutare ce au susţi­nut leul au fost concentrate în ultimele două zile din ianuarie, când prezenţa băncii centrale în piaţa valutară a fost destul de vizibilă“, a declarat Mihai Ţânţaru, analist al ING Bank.

Volatilitatea a revenit pe piaţa valutară la începutul acestui an inclusiv pe fondul deciziilor BNR de a reduce dobânda de politică monetară şi rezervele minime obligatorii. Cursul a urcat la un maxim de 4,55 lei/euro în ianuarie, un maxim al unei perioade de şase luni. Minimul anului a fost de sub 4,45 lei/euro, atins la începutul lunii februarie. Cursul a închis ieri în jurul pragului de 4,5 lei/euro, într-o şedinţă cu volume de tranzacţionare medii. Leul s-a apreciat ieri uşor în faţa euro, în linie cu valutele din regiune, pe fondul calmării situaţiei din Ucraina. Leul coborâse săptămâna trecută sub pragul de 4,5 unităţi/euro, dar ulterior trendul s-a inversat.

Volatilitatea cursului este legată inclusiv de volumul redus al tranzacţiilor pe piaţa valutară, context în care orice tranzacţie mai însemnată are impact imediat în nivelul cotaţiilor.

În fiecare zi băncile cumpără şi vând valută fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele, pentru a-şi regla poziţiile. În total, în luna februarie tranzacţiile derulate de bănci au însumat zilnic, pe medie, 1,7 mld. euro, din care operaţiunile interbancare au însemnat 280 mil. euro. Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt însă incluse şi tranzacţiile derulate cu jucătorii off-shore.

Piaţa valutară a înregistrat şi luna trecută un deficit de valută din opera­ţiunile derulate de bănci cu clientela. Astfel, vânzările zilnice de valută au fost, pe medie, cu 4 mil. euro mai mari decât cumpărările de la clienţi.

Statisticile BNR prezintă doar date agregate, fără să facă o separare între schimburile valutare „la vedere“ şi swap-uri. Practic, prin aceste opera­ţiuni, băncile locale cedează jucătorilor străini leii pe care îi deţin în exces şi obţin euro, finanţându-şi astfel portofoliile mari de credite în valută.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO