ZF 24

Interviu cu Radu Ruşanu. Ce spune preşedintele ASF despre cazul Astra

Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, şi Corneliu Moldoveanu, vicepreşedinte ASF responsabil de asigurări. Foto Bogdan Iordache

Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, şi Corneliu Moldoveanu, vicepreşedinte ASF responsabil de asigurări. Foto Bogdan Iordache

Autor: Roxana Pricop

18.02.2014, 21:35 690

Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, Auto­ritatea de Supraveghere Financiară, a răspuns la un set de întrebări despre deschiderea procedurii de redresare financiară la compania de asigurări Astra.
 

 Care este principalul motiv pentru care aţi decis declanşarea procedurii de redresare finan­ciară prin administrare specială la Astra?

Dan Radu Ruşanu: Răspunsul meu este sim­plu: avem un raport al corpului de control care ne-a arătat deficienţe mai mult decât semnificative în ac­ti­vitatea companiei, în modul în care înţelegea so­cie­­tatea să îşi prezinte situaţiile financiare şi în mo­dul în care Astra înţelegea să îşi reasigure ris­curile pe care şi le asuma. Acest lucru îl spun din punctul de vedere al ASF-ului. Din punctul de ve­dere al celorlalţi actori din piaţă, s-a constituit ima­gi­nea unei politici toxice privind asigurările. O astfel de po­litică, ne-au spus cei din piaţă, părea să fie încu­ra­jată chiar de reglementator, de supra­ve­ghetor.
 

 Daţi-ne un exemplu că nu a existat această protecţie...

Dan Radu Ruşanu: Ceea ce am decis marţi arată că, indiferent de ceea ce s-a întâmplat în tre­cut, fie că vorbim despre superficialitate, fie că vor­bim despre prea multă toleranţă, în acest moment, o astfel de încurajare a unor politici toxice nu există. Nu vreau să vorbesc despre trecut, despre Co­misia de Supraveghere a Asigurărilor - pre­dece­so­rul ASF. Dar anumite elemente din trecut ne afec­tează. Am constatat şi noi la ASF că în pe­rioada noiembrie 2012 - martie 2013 a existat un control al CSA. Rezultatul? Un plan de măsuri cu termen până la 31 decembrie 2013. A fost ur­mă­rit acest plan de măsuri de către CSA? Nu am văzut acest lucru, după cum nu am văzut nici vreo încli­naţie deosebită ca după înfiinţarea CSA, con­du­cerea sectorului asigurărilor (în fapt aceeaşi con­du­cere ca şi la CSA) să acţioneze diferit. Privind puţin în urmă pot să spun că am constatat chiar o re­zistenţă în verificarea stadiului realizării pla­nului de măsuri. Pe care mi-e greu să mi-o explic. Cert este că această rezistenţă nu a mai existat după mo­men­tul în care ASF s-a aşezat în actuala formulă, de 9 membri ai Consiliului ASF. Mai exact din luna noiem­brie 2013, când a început mandatul actualului con­siliu.

 

Cu protecţie sau în lipsa ei, totuşi Astra a ajuns printre liderii pieţei. Nu este o societate cu risc sistemic? Cum va suporta piaţa asigurărilor această procedură?

Dan Radu Ruşanu: Am făcut toate analizele necesare. Şi noi, privind riscul de contaminare în piaţa asigurărilor, şi BNR, privind riscul aferent unei astfel de proceduri pentru sistemul bancar. Practic, în sistemul bancar riscul sistemic pro­venind de la Astra nu există, iar în piaţa asigu­ră­rilor riscul de contaminare este limitat prin decizia noastră. Ba pot să spun că un risc mai mare ar fi fost să nu luăm această decizie. Este clar pentru noi că Astra şi-a asumat riscuri mai mari decât putea duce, iar când a observat că nu le poate duce a apelat la ceea ce unii ar numi artificii contabile sau cosmetizări, alţii ar numi deformare a situaţiilor financiare. Tolerarea a ceea ce am descoperit la Astra ar fi însemnat o doză importantă de hazard moral. Industria vede şi simte ce se întâmplă. La un moment dat, şi alţii din piaţă s-ar fi putut gândi: Dacă îi merge Astrei, poate ne merge şi nouă. Nu suntem într-o situaţie de risc sistemic, nu suntem într-o situaţie de risc de contaminare şi inclusiv prin decizia de astăzi ne asigurăm că nu ajungem acolo. Nu vrem ca şi alte companii să îşi asume riscuri inadecvate în viitor, şi inclusiv în această cheie trebuie citită decizia de azi. Şi de aceea vreau să fiu foarte clar: vrem disciplinarea pieţei de asigurări şi respectarea de către toate societăţile de asigurări a regulilor şi reglementărilor în vigoare. În caz contrar, ASF va lua măsuri de sancţionare până la suspendarea autorizaţiei.

 

Revenind la Astra, decizia pentru o societate de asemenea amploare este fără precedent în piaţa asigurărilor din România. Nu vorbim despre un plan de măsuri al societăţii, ci despre impunerea unui administrator special. Susţineţi că aţi avut motive întemeiate pentru care aţi luat o asemenea decizie. Şi totuşi, în urmă cu aproape 10 zile a apărut informaţia că BNR a sesizat DNA-ul...

Dan Radu Ruşanu: Am spus-o şi o repetăm: ne rezervăm dreptul de a sesiza orice altă instituţie a statului cu atribuţii de cercetare. Doar că nu facem public acest lucru. Vrem o ajustare ordonată, nu una ad-hoc. Repet, pentru a fi foarte clar: nimeni, dar absolut nimeni nu are interesul unui „hard-landing“ în piaţa asigurărilor. Nici noi, nici asiguraţii, nici celalalte societăţi de asigurări. Cu toţii preferăm o ajustare „ordonată“. Or ajustarea ordonată nu se face prin sesizări la televizor. Ne-ar bucura ca societatea să fie redresată. Sperăm să fie aşa. Dar, indiferent daca va fi aşa sau nu, cei care au tolerat astfel de practici cu greu îşi vor mai putea găsi locul în piaţă. Nu ştiu cât de uşor va fi pe viitor pentru un management care a condus societatea spre situaţia inevitabilă a instituirii redresării financiare să mai primească o aprobare din partea unui supraveghetor. Şi vreau să avertizez din nou: controalele vor continua pentru societăţile de asigurări în anul 2014, în special în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor din poliţele de asigurare RCA şi locuinţe. Vrem disciplinarea pieţei de asigurări şi respectarea de către toate societăţile a regulilor şi reglementărilor în vigoare. În caz contrar, ASF va lua măsuri de sancţionare până la suspendarea autorizaţiei. Şi aici, faptele vorbesc: nu am ezitat să suspendăm dreptul Euroins de a emite poliţe RCA, nu am ezitat să aplicăm în 2013 cele mai mari şi dure sancţiuni din asigurări de până acum, nu am ezitat cu Astra. Şi nu vom ezita nici în continuare. Am spus-o de la începutul anului: vom avea o conduită fermă şi ne ţinem de promisiune.

 

Deschiderea procedurii de redresare financiară se realizează prin plan de redresare financiară sau administrare specială.

ASF poate aplica următoarele măsuri:

  • limitarea volumului de prime subscrise, pe o perioadă cuprinsă între 3 luni şi un an;

  • interzicerea reînnoirii contractelor ajunse la scadenţă sau doar a unor tipuri de contracte;

  • interzicerea subscrierii unor noi contracte de asigurare şi a încasării primelor aferente;

  • efectuarea de către asigurător a transferului portofoliului de asigurări, în tot sau în parte;

  • obligarea administratorilor societăţii de a convoca AGA, cu propunerea majorării capitalului;

  • interzicerea efectuării de către asigurător a a anumitor investiţii;

  • restrângerea reţelei teritoriale şi/sau înlocuirea persoanelor semnificative;

  • verificarea, inventarierea şi instrumentarea, după caz, a dosarelor de daună;

  • inventarierea şi conservarea bunurilor şi/sau activelor societăţii pe perioada redresării financiare;

  • numirea uneia sau mai multor persoane care să supravegheze planul de redresare financiară.

Procedura falimentului poate fi deschisă în instanţă doar după o comunicare a ASF care să arate că există posibilităţi reale de restabilire a situaţiei financiare a societăţii şi de plată a creanţelor tuturor creditorilor acesteia în cadrul unei proceduri de redresare financiară.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO