ZF 24

Într-o lume în care de multe ori relaţiile dintre ţări depind de buna înţelegere dintre liderii lor, ce semnificaţie poate avea pentru România alegerea unui „neamţ“ în fruntea republicii?

Într-o lume în care de multe ori relaţiile dintre...

Autor: Radu Bostan

18.11.2014, 00:07 3351

„Este posibil să se interpreteze aşa, «sentimental», că având preşedinte un român de etnie germană ar putea fi la nivel interpersonal o relaţie mai bună. Însă relaţiile interstatale depind şi de oamenii politici şi în mare măsură de soliditatea şi competitivitatea economiei“, spune Dumitru Miron, decanul Facul­tăţii de relaţii economice interna­ţio­nale (REI) din ASE Bucureşti, comentând ipoteza unor relaţii mai strânse cu Germania după alegerea lui Klaus Iohannis în frutea ţării.

Cea mai solidă şi competitivă economie europeană este Germania, supranumită „motorul economic“ al Europei. Tot Germania este principalul partener comercial al României. În condiţiile în care 18% din exporturile României au avut anul trecut ca destinaţie Germania, o eventuală „cădere“ a economiei germane ar avea efecte directe şi vizibile în economia românească, la fel cum într-o „ridicare“, Germania ar „trage“ după ea şi România.

Dincolo de importanţa ţării ca piaţă de desfacere pentru companiile româneşti, Germania se află pe locul doi după cifra de afaceri totală a firmelor locale cu capital străin, după Olanda (care însă este o „bază“ legală pentru firme din întreaga lume). Peste 10.000 de companii cu capital majoritar nemţesc, cu afaceri cumulate de aproape 19 miliarde de euro şi aproape 200.000 de salariaţi, activau pe piaţa românească în anul 2012. Capitalul german are o prezenţă puternică în special în industria componentelor auto, prin afaceri precum Continental şi Schaeffler, dar şi în comerţ, prin Kaufland, liderul pieţei de retail, sau Metro.

Iar Germania este sursa a peste 10% din investiţiile străine noi în economia României, de circa 6,5 miliarde de euro în fiecare an. Pentru a-şi asigura creşterea economică şi a recupera decalajul faţă de celelalte state europene, România are nevoie în continuare de investiţii. Vor fi acestea încurajate de o nouă prezenţă la Palatul Cotroceni?

„Din punctul de vedere al mediului de afaceri şi investiţional sunt sigur că va fi mai bine, pentru că în ultimii ani investiţiile au trenat, mai ales în sistemul energetic şi în securitatea sistemului energetic“, crede Iulian Stancu, acţionar şi al fabricii de transformatoare de putere Retrasib.

Compania are activitatea principală de producţie la Sibiu, oraşul condus din anul 2000 de Klaus Iohannis, iar Stancu speră ca dezvoltarea oraşului să fie repetată într-un mod similar la nivel naţional. „Prin prisma promisiunilor şi experienţei domnului Iohannis în ceea ce priveşte investiţiile, eu sper ca situaţia să se schimbe. Dânsul a dovedit că ce a făcut la Sibiu a făcut în principal datorită investiţiilor şi ar putea să extrapoleze asta la nivel naţional“, a adăugat Stancu.

Analiştii spun însă că aducerea lui Klaus Iohannis la Bucureşti nu înseam­nă automat că toată România va fi transformată, în niciun caz în ceea ce priveşte atragerea de noi investiţii străine în ţară. „Simplul fapt că a câştigat domnul Iohannis nu cred că este suficient pentru o schimbare în ceea ce priveşte investiţiile străine directe. Poate fi un început, dar de aici până la o schimbare semnificativă în bine mai este drum lung“, crede Matei Păun, managing partner al BAC Investment.

El a adăugat că multe din măsurile necesare nu intră în atribuţiile şefului statului, însă din poziţia de preşedinte, Klaus Iohannis poate să ajute cu un plus de imagine, „eventual să deschidă anumite uşi“.

„Este un început, dar trebuie să şi ştim să profităm de el. Oamenii care se află după uşile respective îl vor primi şi îl vor asculta, dar dacă nu are nimic de zis, degeaba s-a dus. Trebuie politici care să creeze într-adevăr motive pentru ca investitorii să vină. Asta înseamnă că trebuie să generăm creştere economică sustenabilă, o infrastructură atrăgătoare, tre­buie să punem bazele unui sistem educaţional de viitor şi aşa mai departe. Astea sunt elementele determinante în a atrage un investitor străin“, arată Matei Păun.

Dacă la capitolul economie, pârghiile vor rămâne în mâna guvernului, care va fi condus în continuare de premierul Victor Ponta, România s-ar putea bucura de un mic plus în ceea ce priveşte influenţa în diplomaţia şi politica europene.

„Noul preşedinte poate să găsească o mai mare uşurinţă în a se întâlni în cancelariile germane“, crede Dumitru Miron, decanul REI, care avertizează că asta nu înseamnă automat rezolvarea unor dosare precum acceptarea României în Spaţiul Schengen. Însă cel mai mare impact în imaginea României pe plan european va fi dat de spiritul civic demonstrat de cetăţenii români prin prezenţa masivă la vot în turul al doilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO