ZF 24

Intrată pe ultima sută de metri pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti, Hidroelectrica promite: creştem valoarea prin menţinerea ratei de distribuţie a dividendelor la un nivel ridicat cuprins între 90% şi 100% din rezultatul net. Investiţiile, din surse externe

Intrată pe ultima sută de metri pentru listarea la...

Autor: Liviu Popescu

05.06.2023, 16:32 6524

Pe ultima sută de metri cu debutul procesului de listare la Bursa de Valori Bucureşti, chiar în săptămânile următoare, în ceea ce ar putea fi cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istoria pieţei de capital din România, Hidroelectrica promite că vrea să menţină o rată de distribuţie a dividendelor la un nivel ridicat, cuprinsă între 90% şi 100% din rezultatul net.

“Ca urmare a rezultatelor înregistrate în ultimii ani, Hidroelectrica îşi propune să distribuie dividende acţionarilor într-o manieră predictibilă prin acordarea acestora în proporţie de minimum 90% din rezultatul net distribuibil, proiectele de investiţii urmând a fi finanţate din surse externe, care în prezent prezintă un avantaj  de cost substanţial mai bun în comparaţie cu finanţarea prin equity – banii acţionarilor”, se arată la pagina 20 din raportul de 32 de pagini al Consiliului de Supraveghere pentru anul 2022.

Documentul, publicat pe site-ul companiei de stat, prezintă activitatea conducerii în anul 2022 şi începe cu subcapitolul care arată paşii iniţiaţi pentru pregătirea listării la BVB, printre care selecţia băncilor şi a sindicatului de intermediere, consultantul juridic şi tehnic.

La subcapitolul 11, intitulat “Elaborarea unei politici previzibile/predictibile de dividende a societăţii, care să contribuie la formarea unei imagini a potenţialilor investitori cu privire la structura financiară a societăţii, coroborată cu politica investiţională a societăţii”, se menţionează că societatea îşi va creşte valoarea prin două direcţii principale.

Prima este “menţinerea ratei de distribuţie a dividendelor la un nivel ridicat cuprins între 90% şi 100% din rezultatul net, ceea ce va genera randamente superioare acţionarilor săi”. În prezent, prin lege, societăţile de stat sunt obligate să distribuie minimum 50% din rezultatul net sub formă de dividende.

În ultimii ani au fost cazuri prin care statul român a solicitat mai mult decât acest prag, de obicei 90%, pentru a petici bugetul mult prea generos pentru statutul de a doua cea mai săracă economie din Uniunea Europeană. În unele cazuri statul român a luat şi banii din rezerve. De exemplu în cazul Romgaz trei ani la rând compania a distribuit dividende mai mari decât profitul net.

 A doua direcţie este “eficientizarea structurii capitalurilor proprii prin finanţarea activelor ce urmează a fi introduce în portofoliul Hidroelectrica prin investiţii din credite sau obligaţiuni şi astfel creându-se acel efect de levier care va îmbunătăţi indicatorul de rentabilitate al capitalurilor (ROE)”.

În 2022 Hidroelectrica a distribuit dividend de 3,8 mld. lei, adică 8,54 lei pe acţiune, din profitul pe 2021 şi din rezultatul reportat. În 2021 compania de stat a dat 2,3 mld. lei acţionarilor săi – Ministerul Energiei (80%) şi Fondul Proprietatea (20%).

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai aşteptată listare la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat primul trimestru (T1) din 2023 cu venituri de 3,37 miliarde de lei, în creştere cu 37% faţă de aceeaşi perioadă din 2022 în timp ce profitul net s-a majorat cu 34% la 1,74 mld. lei.

 ​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO