ZF 24

Investiţii de un miliard de euro, subvenţii cât într-un an şi 12% din consum acoperit de soare şi vânt

Investiţii de un miliard de euro, subvenţii cât...

Autor: Roxana Petrescu

31.07.2013, 19:53 1266

Bilanţul la şase luni al energiei verzi, ultimul înainte de schimbarea legislaţiei de sprijin de la 1 iulie, arată astfel: investiţii noi de peste un miliard de euro în eoliene şi proiecte solare, 288 de milioane de euro sub forma „subvenţiilor“ pentru pro­ducători şi o pon­dere a energiei rege­nerabile în totalul con­sumului de 12%, aproape de cota pe care România o are de îndeplinit pentru anul acesta. De la 1 iulie însă, schema de sprijin care a stat la baza întregului boom înregistrat de energia verde s-a modificat.

„Nu prea mai sunt investitori de la zero“, spune Robert Cruceru, direc­torul executiv al Asociaţiei Ro­mâne pentru Industria Fotovoltaică (RPIA), organizaţie printre ai cărei membri se numără companii precum Energias de Portugal sau Tinmar Ind, unii dintre cei mai puternici investitori în domeniul energiei solare.

Cele mai recente date publicate de Transelectrica arată că la finalul lunii iunie 378,5 MW de proiecte solare beneficiau de schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român, faţă de cei 49 MW care se încadrau în acest sprijin la finele anului trecut. Cum pentru a ridica un MW într-un proiect solar costurile sunt cuprinse între 1,3 şi 1,8 milioane de euro, rezultă că în ultimele şase luni domeniul a atras investiţii de peste 500 de milioane de euro.

Începe să apună

„Cu siguranţă acest ritm de creştere nu se va menţine şi în a doua jumătate a anului. Erau proiecte în curs de dezvoltare. Cumva aceşti investitori au fost prinşi de schimbările legislative în cursul dezvoltării, motiv pentru care s-au grăbit să-şi pună în funcţiune proiectele. Pe ce date avem noi, până la finalul anului nu vor fi puşi în funcţiune mai mult de 100 MW noi“, este de părere Cruceru.

În contul energiei livrate în sistem, pro­iec­tele solare au fost recompensate cu cer­tificate verzi în valoare de 30 de mi­lioane de euro, potrivit datelor Tran­selec­trica şi preţului me­diu al cer­tifi­catului de pe OPCOM, bursa de energie. Până la finalul lunii iunie, parcurile solare au primit câte 6 unităţi pentru fiecare megawatt livrat în reţea, dar de la începutul acestei luni producătorii vor primi numai 4, restul urmând să fie recuperate din 2017.

Astfel, pentru a doua jumătate a anului înca­sările ar putea fi cu 10 milioane de euro mai reduse dacă se va păstra preţul mediu pe certificat şi capacitatea din primul se­mes­tru.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro