ZF 24

Investitorii au ignorat iureşul de pe bursele externe în aşteptarea rezultatelor

Investitorii au ignorat iureşul de pe bursele externe...

Autor: Stefan Musgociu

11.02.2014, 20:30 713

Bursa de la Bucureşti a încheiat ziua în scădere cu doar 0,2%, într-o piaţă unde investitorii au tran­zacţionat acţiuni de numai 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro) şi au dus astfel lichiditatea la un nou minim al ultimelor două luni şi jumătate.

Evoluţia a venit în ciuda faptului că pieţele euro­pene au înre­gistrat spre finele şedinţei de ieri creş­teri impor­tante, indi­ce­le DAX urcând cu 1,8%, în timp ce piaţa ame­ricană era pe plus cu 0,8%.

Reţinerea investi­to­rilor poate fi explicată prin faptul că săptămâna aceas­ta urmează să-şi pu­blice rezultatele mai multe com­panii impor­tante.

„După scăderile de săptămâna trecută, se pare că investitorii nu mai au curajul să intre la cumpărare. Există în piaţă un sentiment de aşteptare şi cred că această situaţie ar putea fi depăşită de raportările financiare ale principalilor emitenţi. Să nu uităm că de abia din această săptămână au început să fie anunţate rezultatele.

Direcţia bursei locale va fi dată de evoluţia pieţelor externe, precum şi de raportările financiare ale emitenţilor listaţi pe BVB. Deocamdată, trendul este unul de consolidare şi mă aştept ca în perioada imediat următoare acest trend să fie unul neutru“, a declarat Marcel Mur­goci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Piaţa locală a fost pe verde încă din primele minute ale şedinţei, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare urmând îndeaproape evoluţia pieţelor externe, în aşteptarea primelor remarci privind politica monetară din partea noului preşedinte al Rezervei Federale a SUA Janet Yellen. Totuşi, după ora 16:30, piaţa a trecut pe scădere uşoară.

Sistemul BVB arată pentru marţi un rulaj de 20,6 mil. lei (4,6 mil. euro), însă din această sumă 6,7 mil. lei (1,5 mil. euro) repre­zintă rezulta­tele ofertei de pre­luare de la Transil­vania Con­strucţii (COTR). Re­zul­ta­tele ope­raţiunii au fost înre­gistrate în siste­mul BVB în timpul şe­dinţei. Prin această opera­ţiune, fa­milia Timofte a cum­părat 11,56% din ac­ţiu­nile firmei şi a ajuns să deţină aproape 92,8% din titluri.

La închiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat cu 0,51% mai sus decât în ziua precedentă. Acţiunile a patru dintre SIF-uri au înregistrat creşteri cu­prinse între 0,54% şi 1,53%, titlurile SIF Transilv­ania au scăzut cu 0,47%, iar acţiunile FP au stagnat.

Acţiunile Romgaz (SNG) şi titlurile FP au fost cele mai li­chide din piaţă, cu operaţiuni de 4,3 mil. lei şi respectiv 1,5 mil. lei. Mai mult de jumătate din rulajul acţiunilor Rom­gaz a fost asigurat de două deal-uri de 2,3 milioane de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO