ZF 24

Investitorii din grupul TechAngesls au investit 5,8 mil. euro în primele 9 luni din 2021, cât în tot anul 2019

Investitorii din grupul TechAngesls au investit 5,8 mil....

Autor: Ioana Niţă

19.10.2021, 09:00 120

TechAngels, grupul local de investitori privaţi implicaţi în susţinerea start-up-urilor din domeniul tehnologiei din România şi din regiune, a investit peste 5,8 milioane euro în primele luni ale acestui an în start-up-uri de tehnologie, din care 2,8 milioane euro în al treilea trimestru. Per total, suma investită în primele nouă luni din 2021 este aproape egală cu investiţiile membrilor, din întregul an 2019, de dinaintea pandemiei. Investitorii din grup au refinanţat start-up-uri aflate deja în portofoliu prin runde de tip follow-on, dar au alocat totodată resurse şi pentru proiecte noi.

Cumulat, peste 94 de startup-uri au participat la pitch-uri în primele nouă luni ale anului, din 300 aflate în screening. Dintre acestea, 31 de echipe au avut întâlniri de pitch cu investitorii TechAngels în trimestrul al treilea, un număr semnificativ, deşi luna august este în mod obişnuit o lună de pauză pentru întâlnirile oficiale ale grupului. Soluţiile propuse de startup-uri în această perioadă au fost peste o treime (40%) adresate categoriei business, simplificării proceselor din companii sau creşterii eficienţei în vânzări. În topul domeniilor abordate de startup-urile prezente la pitch-urile TechAngels au urmat soluţiile healthtech şi cele fintech, fiecare reprezentând aproximativ 15% din soluţiile prezentate.

TechAngels a participat la mai multe proiecte de accelerare organizate de parteneri din ecosistem cum sunt How To Web, Techcelerator şi Commons Accel, la proiecte de finanţare sindicalizate cum au fost, spre exemplu, finanţarea pentru Metabeta (la care a colaborat cu reţelele de investitori de tip angel din Timişoara, Cluj şi Iaşi, alături de fonduri de investiţii) sau implicarea în premiul sindicalizat de la programul Spotlight (unde participă cu 100.000 de euro la premiul total de 350.000 de euro). De asemenea, ca parte a sprijinului pentru creşterea ecosistemului startup, TechAngels a extins colaborarea cu universităţi din România şi cea cu reţelele de investitori regionale şi europene.

“Evoluţiile ecosistemului de start-up-uri din România sunt sincronizate cu cele de la nivel european; două dintre studiile recurente apărute recent - cel al Startup Genome şi fDi Intelligence - plasează capitala pe primele poziţii în privinţa creşterii înregistrate şi a potenţialului ca zonă emergentă. Studiile remarcă şi Cluj, Timişoara şi Iaşi ca fiind oraşe favorabile evoluţiei startup-urilor. Efervescenţa mediului va atrage încă şi mai multe oportunităţi de finanţare şi sper ca ideile fondatorilor să capete contur în forma unor produse viabile, mai rapid şi mai aplicat din punct de vedere business. Aici rolul nostru de mentori şi consultanţi este adesea util în arderea unor etape de dezvoltare, în accelerarea curbei de învăţare”, a spus Mălin Ştefănescu, preşedintele TechAngels România.

Pe lângă participarea la Business Angels Europe (BAE), una dintre reţelele de investitori de tip angel din Europa, TechAngels a intrat ca membru deplin şi în cadrul European Business Angel Network (EBAN). Apartenenţa la mai multe astfel de grupuri de investitori privaţi conferă TechAngels oportunităţi noi de colaborare şi oferă o viziune actualizată asupra evoluţiei startup-urilor, care vizează din ce în ce mai des pieţe care depăşesc piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO