ZF 24

Investitorii rămân în alertă: Preţul petrolului scade înainte de reuniunea Fed, pe măsură ce turbulenţele din sectorul bancar se estompează

Investitorii rămân în alertă: Preţul petrolului...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.03.2023, 12:02 1196

Petrolul a scăzut după o şedinţă tulbure înregistrată luni, investitorii fiind în alertă pentru orice semn de noi probleme în industria bancară înainte de şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale, raportează Bloomberg.

West Texas Intermediate a scăzut spre 67 de dolari pe baril, după ce luni a oscilat într-un interval de peste 3 dolari, pentru a încheia în creştere. Autorităţile de reglementare şi băncile centrale au intervenit pentru a încerca să restabilească încrederea investitorilor, în parte prin preluarea Credit Suisse Group AG de către UBS Group AG. Între timp, în SUA, oficialii studiază acum modalităţile prin care ar putea extinde temporar protecţia pentru toate depozitele.

„Aceste tipuri de crize pot avea un impact asupra încrederii investitorilor, situaţie cu care ne confruntăm pe deplin în prezent", a declarat Daniel Hynes, strateg senior pentru mărfuri la Australia & New Zealand Banking Group Ltd., pentru Bloomberg TV. „Criza bancară este un moment oportun pentru investitori, dacă aceştia caută să-şi stimuleze prezenţa pe pieţele petrolului şi energiei".

După ce s-a tranzacţionat într-un interval strâns la începutul anului, ţiţeiul a scăzut pe fondul turbulenţelor bancare, a temerilor legate de recesiune şi a rezistenţei fluxurilor ruseşti, atingând cel mai scăzut nivel din 2021.

Cutremurele bancare au sporit aşteptările ca principalele bănci centrale, inclusiv Rezerva Federală, să încetinească ritmul de înăsprire monetară, chiar dacă inflaţia rămâne ridicată. Factorii de decizie ai Fed vor stabili miercuri următorul pas, investitorii crescând pariurile pe o majorare cu un sfert de punct.

„Genunchiul turbulenţelor din lumea bancară rămâne în continuare infipt în toracele pieţei energetice: dacă lumea bancară se calmează, ne putem aştepta ca preţul petrolului să se stabilizeze", a declarat Vandana Hari, fondator al Vanda Insights din Singapore. „Reuniunea Fed este, de asemenea, esenţială. Indiferent de decizia luată, aceasta va avea un impact crucial asupra sentimentului de pe pieţele financiare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO