ZF 24

Investitorii stau în continuare în expectativă, iar pe bursă mai mişcă doar FP

Investitorii stau în continuare în expectativă, iar pe...

Autor: Stefan Musgociu

15.10.2013, 20:56 396

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a crescut cu 0,48% (indicele BET-C), însă cei mai mulţi investitori au continuat să stea pe margine, păstrând banii pentru oferta de la Romgaz, astfel că tranzacţiile au scăzut la 11,3 milioane de lei.

La fel ca în şedinţa precedentă, piaţa a fluctuat foarte uşor încă de la des­chi­dere, iar rulajele au fost mici în cazul celor mai multe acţiuni. Transfe­ru­ri de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emi­se de doar 5 din cele 80 de companii listate pe primele trei cate­gorii şi la sec­ţiunea titlurilor internaţionale.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

„Foarte mulţi in­ves­titori ţin banii pre­g­ătiţi pentru ofer­ta Rom­gaz (prin care sta­tul vrea să vândă 15% din acţiunile com­paniei - n.red.) sau aşteaptă să afle cum va fi soluţionată pro­­blema datoriei SUA, de aceea nu se întâm­plă mare lucru pe piaţă. Cam toţi investitorii aşteaptă oferta şi fac calcule, cam asta este tot. După oferta Romgaz, cred că vom vedea volume mai mari, dar selectiv, în par­ticular pe blue chips (acţiunile de re­gulă lichide - n.red.)“, a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,68%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor FP, a avansat cu 0,31%.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de doar 11,3 milioane de lei (2,5 milioane de euro), cu 18% sub rulajul de luni, de 13,8 milioane de lei (3,1 milioane de euro).

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Titlurile FP au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4 milioane de lei, iar preţul a crescut cu 1,43%, la 0,78 lei.

„Volumele au fost destul de mici, deci nu cred că este ceva relevant. Preţul revine puţin după scăderea de luni, însă tot pe volume mici. Cred că majoritatea acţio­na­rilor vor subscrie în ofertă, iar din această cauză rulajul este redus pe piaţă“, a afirmat brokerul.

Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica în oferta pentru listare au fost realizate marţi 102 tran­zacţii în valoare cumulată de 208.000 de lei, iar preţul a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, la 11,29 lei.

Cotaţia este cu 0,8% peste preţul de 11,2 lei/ac­ţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele inves­ti­to­rilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlu­rile din ofertă). Comparativ cu pre­ţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cum­părat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 3,92% şi respectiv 9,57%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2013