ZF 24

Ionuţ Budişteanu, românul care lucrează la proiectul maşinii care se poate conduce singură, este pe lista celor mai mari inovatori

Ionuţ Budişteanu, creatorul conceptului unei maşini care se conduce singură: „În Europa Centrală există o mulţime de oameni inteligenţi care vor să con­stru­iască ceva nou. Este precum un cluster. Din câte ştiu eu, România este ţara cu cei mai mulţi experţi IT din Europa şi numărul cinci la ni­vel mondial. Prima scânteie, primul pas, este cea mai importantă pentru un creator, pen­tru cineva ca mine, o persoană care face lu­crurile ca hobby.

Ionuţ Budişteanu, creatorul conceptului unei maşini care se conduce singură: „În Europa Centrală există o mulţime de oameni inteligenţi care vor să con­stru­iască ceva nou. Este precum un cluster. Din câte ştiu eu, România este ţara cu cei mai mulţi experţi IT din Europa şi numărul cinci la ni­vel mondial. Prima scânteie, primul pas, este cea mai importantă pentru un creator, pen­tru cineva ca mine, o persoană care face lu­crurile ca hobby.

Autor: Daniela Stoican

03.10.2014, 00:06 2140
Prestigiosul cotidian britanic Fi­nan­cial Times îşi deschide arti­colul despre valul de inovaţie din Europa Centrală şi de Est rela­tând despre studentul ro­mân Ionuţ Budişteanu în vârstă de 20 de ani care anul trecut a creat conceptul unei ma­şini care se conduce singură şi al cărei cost de pro­ducţie ar fi de doar 4.000 de euro, de 19 ori mai mic decât cel al maşinii pe care Google intenţionează să o con­s­truias­că. Budişteanu, prin crearea conce­pu­tului pro­priu de maşină autonomă, este în prima linie a revoluţiei tehnologice din Europa Cen­trală şi de Est, notează Financial Times.

„În Europa Centrală există o mulţime de oameni inteligenţi care vor să con­stru­iască ceva nou. Este precum un cluster. Din câte ştiu eu, România este ţara cu cei mai mulţi experţi IT din Europa şi numărul cinci la ni­vel mondial. Prima scânteie, primul pas, este cea mai importantă pentru un creator, pen­tru cineva ca mine, o persoană care face lu­crurile ca hobby“, spune Budişteanu.

Europa Centrală şi de Est îşi con­stru­ieşte o reputaţie de hub emergent al tehno­lo­giei datorită cunoştinţelor de nivel înalt din domeniul matematicii şi ingineriei de care dispun antreprenorii, programatorii şi ingi­nerii de software.

Budişteanu este unul dintre cei 100 de ino­vatori din Europa Centrală şi de Est selec­taţi pentru proiectul New Europe 100, care îşi propune să sporească notorietatea unor antreprenori aflaţi la început de drum şi a afacerilor noi.

„Stereotipul este că regiunea se ba­zea­ză în principal pe sectorul manu­fac­tu­rier. Dar acest lucru este în schimbare rapidă, aceştia sunt oamenii care aduc schim­barea“, spune Wojciech Przybylaski, redac­tor-şef la pu­bli­caţia poloneză Res Publica. Aceasta a com­pilat lista cu spri­jinul Google, al Fondului Vişegrad, care promo­vea­ză o integrare mai profundă în interio­rul regiunii, şi  al Financial Times.

Sute de ţări visează să creeze noul Sili­con Valley, dar investitorii care pariază pe Europa Centrală şi de Est spun că regiunea a găsit formula de succes: o combinaţie de cunoştinţe matematice, costuri mici şi o generaţie de tineri occidentalizaţi.

„Există din ce în ce mai multă încredere în rândul generaţiei care nu a crescut în co­munism. Aceşti tineri văd lumea cu totul altfel decât o vedeau părinţii lor“, explică Jack Stack, preşedintele consiliului de supra­ve­ghere al băncii cehe Ceska Sporitelna, cea mai mare bancă din Republica Cehă în funcţie de depozite.

„Investitorii încep să se uite mult mai atent la Europa Centrală şi de Est. Există foarte mult interes şi se caută atent opor­tu­ni­tăţi“, spune Stack.

Pe lângă Budişteanu, care va lansa o cam­panie de strângere de fonduri de tip crowd­sourcing pentru a finanţa punerea în aplicare a conceptului creat de el, pe lista New Europe 10 se mai găsesc un medic ma­ghiar care a creat un site de sfaturi medicale cu ajutorul reţelelor sociale, o echipă de stu­denţi polonezi care au construit un robot care ar putea fi utilizat pe Marte şi inven­tatorul slovac al unei maşini zburătoare.

„La douăzeci şi cinci de ani de la că­de­rea comunismului, regiunea a obţinut nivelul de libertate şi de dezvoltare eco­no­mică necesar pentru a stimula crea­ti­vitatea şi inovaţia“, spune Agata Waclawik-Wejman, care conduce depar­ta­mentul de po­litici publice al Google pentru Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO