ZF 24

Ipotecarele în lei şi-au stabilit cadenţa de creştere la o jumătate de miliard de lei pe lună

Ipotecarele în lei şi-au stabilit cadenţa de creştere...

Autor: Andra Oprescu

28.10.2014, 18:10 154

Creditele în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe au ajuns la aproape 7,6 mld. lei la finalul lunii septembrie, fiind cu circa 520 mil. lei peste nivelul din luna anterioară, potrivit datelor BNR. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, stocul a crescut de trei ori.

Începând din luna martie, ritmul de creştere al creditelor pentru locuinţe contractate în lei s-a menţinut în jurul valorii de 500 mil. lei, cu un vârf de 610 mil. lei în luna iulie. Astfel, ipotecarele în lei au ajuns să reprezinte în septembrie aproape 18% din totalul finanţărilor cu acest scop.

„Ne aşteptăm ca dinamica acestei categorii de creditare să se menţină, cu sprijinul pro­gramului Prima casă, având în vedere că după epuizarea în­tregii limite de 500 de mi­lioane de lei transferată de la ANL în septembrie-octombrie, gu­ver­nul a alocat suplimentar 400 de milioane de lei până la sfârşitul anului“, comentază Anca Aron, analist al UniCredit Ţiriac.

Pe de altă parte, imobiliarele în valută au continuat declinul şi au ajuns la echivalentul a 35 miliarde de lei (8 mld. euro), în scădere cu 200 mil. lei faţă de august. Soldul creditelor imobiliare în valută s-a redus cu 6% pe parcursul ultimului an.

Creşterea creditelor imobiliare în lei a fost susţinută de scăderea dobânzilor, care au ajuns la un nivel similar cu cele în euro, dar şi de trecerea programului Prima casă la varianta exclusiv în lei începând din august 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO