• Leu / EUR4.9255
  • Leu / GBP5.6013
  • Leu / USD4.5904
ZF 24

Ironia din spatele haosului: Degringolada din Marea Britanie ar putea fi ceea ce salvează economia. Amânarea declaraţiilor fiscale ar putea economisi 15 miliarde de lire

Ironia din spatele haosului: Degringolada din Marea Britanie ar putea fi ceea ce salvează economia. Amânarea declaraţiilor fiscale ar putea economisi 15 miliarde de lire

Autor: Andrei Şerbănescu

27.10.2022, 13:10 300

Decizia prim-ministrului Rishi Sunak de a amâna declaraţia economică a Trezoreriei Marii Britanii poate economisi până la 15 miliarde de lire sterline şi poate scuti reducerea profundă a cheltuielilor serviciilor publice, potrivit declaraţiilor unui economist de renume, scrie Bloomberg.

Declaraţia care include previziunile economice şi estimările pentru împrumuturile guvernamentale va fi transmisă pe 17 noiembrie, în loc de 31 octombrie, aşa cum era planificat anterior.

Amânarea timp de 2 săptămâni şi jumătate permite Oficiului pentru responsabilitatea bugetară să includă o scădere bruscă a ratelor dobânzilor de pe piaţă, în urma plecării lui Liz Truss de la putere.

Torsten Bell, directorul executiv al Resolution Foundation, a declarat că economiile s-ar putea ridica la 15 miliarde de lire sterline, echivalentul unui sfert din bugetul anual de apărare al Regatului Unit.

„Rentabilitatea obligaţiunilor a scăzut mult”, a spus Melanie Baker, economist senior la Royal London Asset Management. „Mărimea găurii fiscale despre care se vorbea acum câteva săptămâni a avut loc într-un moment în care randamentele obligaţiunilor erau mai mari. Acum acestea au scăzut, iar costul împrumuturilor guvernamentale este mai mic. Situaţia în cauză reduce dimensiunea deficitului fiscal.”

Trezoreria a refuzat să comenteze estimările.

Sunak şi ministrul de finanţe al Regatului Unit, Jeremy Hunt, se luptă pentru a acoperi un decalaj în finanţele publice cauzat de creşterea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor. Contextul global dificil a fost agravat de planul lui Truss de reduceri de taxe, care a adăugat o rată de penalizare pentru împrumuturile din Regatul Unit.

De când Hunt a inversat majoritatea acestor măsuri şi Sunak a devenit prim-ministru în această săptămână, ratele pieţei s-au stabilit.

Chiar şi aşa, potrivit lui Hunt, cheltuielile guvernamentale vor trebui reduse drastic pentru ca împrumuturile să nu scape de sub control.

„Va trebui să luăm decizii dificile pentru a readuce stabilitatea şi încrederea”, a declarat Sunak miercuri în Parlament. „Cheltuielile trebuie plătite. O vom face într-un mod corect şi plin de compasiune.”

Înăsprirea fiscală necesară pentru echilibrarea contabilităţii poate compensa o parte din câştigul ratei dobânzii prin încetinirea creşterii şi, în consecinţă, prin reducerea încasărilor fiscale.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9255
Diferență: 0,0833
Ieri: 4.9214
Azi: 4.5904
Diferență: 1,4453
Ieri: 4.5250
Azi: 5.6013
Diferență: 0,6867
Ieri: 5.5631
Azi: 4.9881
Diferență: 1,0269
Ieri: 4.9374