ZF 24

Isărescu anunţă ieftinirea creditelor în lei din vara asta

Mediafax Foto

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Claudia Medrega

01.07.2013, 21:30 741

BNR a devenit preocupată şi de creşterea economică, nu doar de inflaţie, şi a tăiat dobânda-cheie la 5% dorind să dea un semnal de încredere sistemului bancar, mediului de afaceri şi populaţiei prin crearea unei perspective de ieftinire a creditului în lei.

„Băncile au început deja să îşi facă socotelile. Există cel puţin cinci-şase categorii de credite, iar la unele dobânzile sunt sub 10%. Cred că în vara asta, în ciuda concediului, se va vedea destul de concret. Din datele pe care le am, la câteva bănci deja s-a observat reducerea ratelor de dobândă la unele credite“, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu după şedinţa în care s-a decis reducerea dobânzii-cheie la minimul istoric de 5%, după mai bine de un an în care rata a rămas „îngheţată“ la 5,25%.

Consiliul de administraţie al BNR vrea ca prin reducerea dobânzii-cheie să contribuie şi la sporirea încrederii în evoluţia pozitivă a economiei şi menţionează că scăderea dobânzii vizează ate­nuarea impactului nefavo­rabil exercitat de factorii interni şi externi asupra redresării economiei.

Analiştii se aşteaptă ca BNR să continue scăderea do­bânzii în a doua jumătate a anului, aceasta putând ajunge în decembrie până la 4,5-4,75% pe an, ceea ce real­mente i-ar presa pe bancheri să dea în jos şi dobânzile la credite.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO