ZF 24

Isărescu stă cu ochii pe rezerve; în ianuarie rezervele valutare ale BNR au crescut cu aproape 300 mil euro

Isărescu stă cu ochii pe rezerve; în ianuarie...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2017, 13:39 392

Rezervele valutare de la Banca Naţională a României se situau la finele lunii ianuarie la 34,51 miliarde euro, faţă de 34,24 miliarde euro la 31 decembrie 2016, în creştere cu circa 276 milioane euro.

În cursul lunii ianuarie, BNR a înregistrat intrări de  775 milioane euro, reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele, şi ieşiri de 499 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,73 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2017 au fost de 38,25 miliarde euro, faţă de 37,9 miliarde euro la 31 decembrie 2016.

Plăţile scadente în luna februarie 2017 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 196 milioane euro.

Potrivit lui Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, Banca Centrală nu are o ţintă privind nivelul rezervelor valutare, dar nu vrea să scadă sub 30 mld. euro. "Nu avem o ţintă fermă privind nivelul rezervelor valutare, dar ur­mă­rim ca acestea să nu scadă sub 30 mld. euro. Anul trecut rezervele valu­tare au crescut cu 2 mld. euro în condiţiile în care BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii la valută şi a dat băncilor înapoi cateva sute de milioane de euro", a menţionat Liviu Voinea într-o discuţie cu ZF la Viena.

O rezervă valutară de peste 30 mld. eu­ro aduce un grad de confort in­ves­titorilor, spune Voinea.

În 2016 BNR a redus de două ori rata rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută, dand înapoi băncilor în total aproximativ un miliard de euro.

Rata rezervelor minime obligatorii este un instrument de politică monetară şi înseamnă cat din depozitele atrase de la clienţi trebuie plasat la BNR. În acest moment rata rezervelor minime obligatorii în valută este 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO