ZF 24

Isărescu susţine că a avut politică anticiclică, deşi a tot ţinut dobânda îngheţată

Isărescu susţine că a avut politică anticiclică,...
02.09.2013, 19:24 966

Politica monetară a avut o conduit㠓anticiclic㔠atât înainte, cât şi după declanşarea crizei financiare globale, susţine guvernatorul BNR Mugur Isărescu într-o prezentare postată pe site-ul instituţiei.

Cu alte cuvinte, BNR a dus o politică restrictivă în faza de expansiune economică de până în 2008 inclusiv, iar în perioada de recesiune a avut o abordare “stimulativă”.

Cât de stimulativă a fost însă politica monetară în anii de recesiune brutală pe care i-a cunoscut România rămâne un subiect de dezbatere, BNR menţinându-şi preocuparea pentru reducerea inflaţiei şi de-abia mai recent considerând necesară transmiterea unui semnal de încredere pentru economie.

Până în februarie 2009 BNR a ţinut dobânda de politică monetară la vârful de 10,25% atins în august 2008, economia intrând în perioada de criză cu dobânzi foarte ridicate la creditele în lei.

Din 2009 şi până în mai 2010 dobânda-cheie a coborât până la 6,25%, nivel la care a îngheţat apoi mai bine de un an, deşi economia se zbătea în recesiune.

În noiembrie 2011 BNR a reluat relaxarea politicii monetare, oprindu-se însă din nou în martie 2012 la nivelul de dobânda de 5,25%. A trebuit să mai treacă peste un an pentru ca dobânda să scadă din nou, în iulie 2013, la 5%. Luna trecută pasul de scădere s-a iuţit la jumătate de punct şi dobânda a ajuns la 4,5%, BNR vorbind în premieră în acest context despre redresarea creditării, refacerea încrederii şi premisele unei creşteri economice echilibrate şi de durată.

Isărescu spune în prezentarea amintită că în economiile dezvoltate ratele dobânzilor de politică monetară au fost reduse până spre zero pentru a evita riscul deflaţiei, în timp ce în economiile emergente şocurile de ofertă au împiedicat reducerea mai abruptă a dobânzii.

La nivelul regiunii din care face parte România, băncile centrale din Polonia şi Ungaria au folosit însă şi folosesc activ pârghia dobânzii pentru stimularea economiilor.

În limbaj de catedră, Isărescu spune că BNR a acţionat în sensul asigurării unui cadru macroprudenţial adecvat restabilirii echilibrelor economice şi menţinerii stabilităţii financiare.

Conform altor interpretări, BNR a acţionat pe parcursul crizei pentru evitarea unei deprecieri masive a leului în raport cu euro, aceasta constituind o explicaţie şi pentru perioadele lungi de îngheţare a dobânzii. Banca centrală a intrat în perioada de criză cu o rezervă valutară de 26 mld. euro în septembrie 2008 la o datorie externă pe termen scurt de peste 20 mld. euro, iar la începutul lui 2009 a contribuit la decizia de contractare a uriaşului împrumut de 20 mld. euro de la FMI, UE şi BM care i-a permis să elibereze o parte din rezervele în valută ale băncilor comerciale şi cu toate acestea să majoreze apoi treptat rezerva valutară a ţării la peste 33 mld. euro. Acum BNR mai are de rambursat circa 6 mld. euro din împrumut, iar Ministerul Finanţelor peste 8 mld. euro, urmând probabil ca rezerva valutară să coboare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO