ZF 24

Israelianul care a găsit în România noul „Tărâm al făgăduinţei“ în construcţii

Principalele proiecte la care lucrează în prezent israelienii de la Danya Cebus în România. Galerie foto

Autor: Andreea Neferu

09.05.2015, 19:31 4009

Din biroul său de la etajul unu al clădirii de birouri AFI 1, Shlomi Mintzer (41 de ani), israelianul care conduce de trei ani operaţiunile locale ale Danya Cebus, vede de aproape unul dintre primele şi cele mai mari proiecte pe care compania le-a construit în România, mallul AFI Cotroceni.

De altfel, atât Danya Cebus, cât şi AFI Europe, compania care a dezvoltat centrul comercial, fac parte din acelaşi grup israelian, Africa Israel, controlat de miliardarul Lev Leviev.

Tot lângă mallul de lângă staţia de metrou Politehnica, Danya Cebus a ridicat pentru AFI în ultimii ani şi trei clădiri de birouri, cu chiriaşi precum Electronic Arts, Endava sau Cameron. Acum, constructorul din Israel mai lucrează la alte două clădiri de birouri ce vor fi deschise sub umbrela AFI, care ar urma să fie gata în luna decembrie. De lucru există, cel puţin în Bucureşti, iar un reviriment al construcţiilor a început să se simtă din ce în ce mai puternic în ultima perioadă.

„În ultimii doi ani am observat o revenire a pieţei con­strucţiilor, în special datorită investitorilor străini. Au început cu investiţii în sectorul comercial (centre comerciale, spaţii de birouri) şi au continuat anul trecut cu proiecte în zona rezi­den­ţială. Multe dintre aceste dezvoltări imobiliare sunt proiecte care au fost readuse la viaţă pe terenuri care au fost cumpărate înainte de criză“, spune Mintzer. Un exemplu este chiar proiectul rezidenţial GVITown, dezvoltat de investitori israelieni în urma unei investiţii de 20 mil. euro, Danya Cebus fiind constructorul care va ridica blocurile din zona Mihai Bravu.

Mintzer vorbeşte despre o revenire a sectorului local al construcţiilor în contextul în care a văzut atât boomul, cât şi declinul pieţei de profil în ultimii ani.

Şeful Danya Cebus România a făcut cunoştinţă cu România prima oară în 2008, când a venit la Bucureşti timp de un an şi jumătate pentru a se ocupa de lucrările la centrul comercial AFI Palace Cotroceni. Ulterior, s-a mutat în Rusia timp de un an şi jumătate, unde s-a aflat de cealaltă parte a baricadei, ocupându-se de des­chide­rea centrului comercial Moscow City din capitala rusă de pe „banca“ beneficiarului, AFI Development, şi nu a constructorului. Ulterior, drumul său profesional l-a condus din nou în România, unde a fost project manager pentru Danya Cebus. După încă un an, adică în 2012, Mintzer a preluat conducerea operaţiunilor locale ale constructorului israelian.

„Comparativ cu Rusia şi Israel, în România există şi avantaje, şi dezavantaje. Principalul avantaj este că poţi găsi angajaţi foarte bine pre­gătiţi, iar noua generaţie nu este cu nimic mai pre­jos din perspectiva pregătirii faţă de generaţiile anterioare. În piaţa de IT, dar şi în alte domenii, multe „creiere“ au început însă să caute alternative de locuri de mun­că în străinătate şi cred că trebuie să facem eforturi pentru a îi motiva să ră­mâ­nă în România“, consideră Mintzer.

În ultimii doi ani am observat o revenire a pieţei con­strucţiilor, în special da­torită investitorilor străini. Au început cu in­ves­tiţii în sectorul comercial (centre comerciale, spaţii de birouri) şi au continuat anul trecut cu proiecte în zona reziden­ţială. Multe dintre aceste dezvoltări imobiliare sunt proiecte care au fost readuse la via­ţă pe terenuri care au fost cumpărate înainte de criză.

 

Un sector pe care israelianul îl vede ca având potenţial în crearea de locuri de muncă, dar şi în stimularea creşterii economice, este chiar cel al construcţiilor, care pe timp de criză a cunoscut un declin de aproximativ 40%, potrivit datelor de la Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

„După sectorul IT, piaţa construcţiilor ar trebui să fie „perla coroanei“ şi să împingă PIB-ul către creştere. Sunt foarte multe de construit în România“, spune israelianul.

De altfel, în perioada de boom sectorul con­strucţiilor şi-a arătat potenţialul în stimularea economiei, în contextul în care în 2008 avea o pondere de 11% în PIB şi contribuia cu o treime la creşterea economică de la acea vreme, care ajungea la peste 7%. Anul trecut, sectorul de profil a generat însă doar 6,3% în PIB, fără a avea vreo contribuţie la creş­terea economică a României.

Piaţa construc­ţiilor s-a ridicat anul trecut la 8,9 miliarde de euro, în con­textul în care întregul PIB al României a trecut de 151 de miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat.

Dacă construcţiile vor reuşi să crească cu 10 - 15% anul acesta, până la o valoare de 9,8 - 10,2 miliarde de euro, atunci numai acest sector va putea aduce la creşterea economică o contribuţie de 0,6 - 0,9%, potrivit estimărilor ZF şi ale Business Construct. Iar un avans de 10-15% al sectorului construcţiilor poate fi considerat un scenariu plauzibil, având în vedere evoluţiile din ultima perioadă. În perioada de boom construcţiile creşteau şi cu 30-40%, contribuind substanţial la creşterea economică de 7-8%.

Danya Cebus a înregistrat anul trecut în România o cifră de afaceri de circa 53 de milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de 2013, iar pentru anul acesta şi-a bugetat un avans de cel puţin 25% faţă de 2014. De unde va veni această creştere? „Am semnat contracte importante, iar în prezent avem un portofoliu de comenzi de circa 100 de milioane de euro“, afirmă Mintzer.

O parte din comenzi vin din partea companiei-soră AFI Europe, unul dintre cei mai mari investitori în piaţa imobiliară locală, cu un portofoliu în acest sector de 670 de milioane de euro, potrivit datelor Business Construct.

Pe lângă ultimele două clădiri ale parcului de afaceri AFI Business Park din vecinătatea mallului AFI Palace Cotroceni, Danya Cebus mai lucrează în prezent şi la proiectul Timpuri Noi Offices, dezvoltat de grupul Vastint, controlat de Ingvar Kamprad, proprietarul retailerului de mobilier IKEA.

Pe segmentul de rezidenţial, constructorul israelian este implicat în construcţia a două blocuri din ansamblul rezi­denţial City Point din zona Aviaţiei, dezvoltat de companiile israeliene Shikun & Binui şi Red Sea Group, iar în zona Mihai Bravu, Danya Cebus construieşte un proiect rezidenţial dezvoltat de israelienii de la Gindi Group în parteneriat cu Real-Sol, firma controlată de Shimon Galon, cel care a condus timp de 15 ani compania imobiliară GTC. Totodată, Danya Cebus realizează lucrările de construcţii civile pentru baza militară americană de la Deveselu.

În general, Mintzer spune că firma pe care o conduce lucrează pentru proiecte de construcţii cu o valoare de minimum 2 milioane de euro fiecare. „Pentru proiecte mai mici de atât, este destul de greu să fim competitivi.“

Deşi în prezent Danya Cebus are în lucru doar proiecte private, Mintzer spune că pe viitor compania ia în considerare implicarea în lucrări de infrastructură pe plan local, după ce la nivel internaţional a realizat câteva proiecte de referinţă în acest domeniu, în special în Israel. „Prima provocare va fi să câştigăm un proiect de construcţie de drumuri în România“, spune Mintzer. El mai spune că estimează că in­ves­tiţiile publice ar putea înregistra anul acesta o uşoară creştere. „În principal, sectorul infrastructurii, fie că vorbim de drumuri, autostrăzi sau alte tipuri de investiţii, vor fi principalul motor de creş­tere al pieţei. (…) Avantajele con­strui­rii unei noi autostrăzi nu se rezumă doar la îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie sau transport. Dacă cineva locuieşte la o distanţă de două ore de mers de Bucureşti, nu ia în considerare posibilitatea de a lucra în Capitală, dar dacă construc­ţia unei autostrăzi reduce această călătorie la doar o oră, acest lucru deschide o serie de oportunităţi de muncă pentru cei care locuiesc în zone mai pu­ţin favorizate“, afirmă Mintzer.

Tot legat de piaţa muncii, şeful Danya Cebus spune că cererea în creştere pentru spaţii de birouri reprezintă un semnal încurajator pentru întreaga economie.

„Vedem companii locale şi multina­ţionale  care îşi extind activităţile şi au nevoie de spaţii mai mari de birouri şi de asemenea vedem companii care tocmai ce intră pe piaţa locală. Dacă generaţia tânără găseşte locuri de muncă bune şi rămâne în România, atunci şi cererea pentru locuinţe va creşte. Acesta este de fapt mecanismul care face conexiunea între sectoare. Mai întâi vedem o revenire a sectorului de birouri şi apoi a rezidenţialului“, afirmă Mintzer.

Iar un semnal pozitiv pentru rezidenţial este faptul că dezvoltatorii de locuinţe au început să îşi vândă proiectele încă de la stadiul de „machete“, fără a fi încă construite în totalitate. „Există cerere, iar atmosfera este în general mai bună în piaţă“. Pe de altă parte, un alt semn de bun augur pentru economie este acela că investitori care au părăsit piaţa locală iau în considerare o revenire în România. Chiar dacă nu dă nume, Mintzer spune că ştie concret câteva cazuri.

Pentru Danya Cebus lucrează, în mod direct sau indirect, circa 1.000 de oameni pe plan local. Grupul israelian Danya Cebus, care are în portofoliu în prezent contracte de 1,1 miliarde de euro, operează în Israel, România, Statele Unite, Rusia, Thailanda şi Guineea Ecuatorială.

Aşadar, „paleta de posibilităţi“ în domeniul pie­ţelor pe care activează este mare şi bineînţeles poate creşte, dar Mintzer afirmă că România rămâne un pilon de bază al activităţii Danya Cebus la nivel internaţional. „Indiferent cum ne vom dezvolta în Europa, acest lucru se va întâmpla cu sprijinul operaţiunilor din România“, conchide Mintzer.

 

Cine este Shlomi Mintzer

Are 41 de ani.

A absolvit arhitectura la Politecnico de Torino, în Italia, iar timp de un an a studiat şi la Universidad Politecnica de MadriD, în cadrul programului Erasmus.

După absolvirea facultăţii, Shlomi Mintzer şi-a deschis propria firmă de design&build.

Lucrează de 8 ani în cadrul Danya Cebus. Mai întâi, a fost project manager pentru construcţia unui ansamblu rezidenţial în Israel.

În 2008, a venit pentru prima oară în România, pentru a coordona construcţia centrului comercial AFI Cotroceni, cu o supra­faţă totală de 220.000 de metri pătraţi.

Începând din 2010, s-a mutat la Moscova, unde a lucrat pentru dezvoltatorul AFI Development la construcţia unui centru comercial de 250.000 de metri pătraţi.

S-a întors în România în 2011, pentru a ocupa funcţia de project manager în subsidiara locală a Danya Cebus, iar din 2012 ocu­­pă poziţia de CEO al companiei.

 

Cartea de vizită a unui constructor israelian

Danya Cebus, subsidiară a Africa Israel Investments, a intrat pe piaţa locală în 2007.

Primul contract pe care compania l-a semnat a fost cel cu dezvoltatorul imobiliar Adama pentru construcţia proiectului rezidenţial Evocasa Armonia din cartierul bucureştean Titan.

În octombrie 2007, Danya Cebus a început construcţia complexului comercial AFI Palace Cotroceni, care a durat doi ani şi pentru care au lucrat până la 2.000 de angajaţi.

Au urmat alte două centre comerciale construite de Danya Cebus, Galleria Arad şi AFI Palace Ploieşti.

Printre proiectele rezidenţiale în care compania a fost implicată se numără Adora Park din Arad, dezvoltat de Tagor sau mai multe ansambluri Evocasa ale Adama.

Pentru scutul antirachetă de la Deveselu, Danya Cebus reali­zează partea de lucrări civile şi de infrastructură.

În afară de birourile AFI Offices, de lângă mallul din Cotroceni, Danya Cebus construieşte şi Timpuri Noi Offices, dezvoltat de grupul Vastint, controlat de Ingvar Kamprad, proprietarul retailerului de mobilier IKEA.

Danya Cebus este o companie listată la bursa din Israel încă din anul 2000.

În afară de Israel şi România, compania mai operează în Rusia, Statele Unite, Thailanda şi Guineea Ecuatorială.

Danya Cebus are la nivel internaţional un portofoliu de contracte de 1,1 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO