ZF 24

Israelul îi vrea pe evreii europeni pentru a-şi rezolva problemele demografice

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

23.02.2015, 00:00 1193

Premierul Israelului a deschis uşile ţării pentru cei 1,1 milioane de evrei din Europa în urma unor serii de atentate teroriste din Europa. În afara politicilor tradiţionale de protejare a propriului popor şi a identităţii, în spatele deciziei guvernului stau şi probleme demografice, scrie Bloomberg.

Imigraţia în Israel a scăzut dramatic după valul masiv care a urmat prăbuşirii URSS. În ultimul deceniu, mai puţin de 20.000 de imigranţi vin anual în Israel, cei mai mulţi fiind din fostele republici sovietice şi din Etiopia.

Ei vin mai mult din motive economice şi pentru că ar avea multe în comun cu iudaismul. În prezent,  aproximativ 75% din populaţia Israelului este formată din evrei, faţă de 90% în anii ’60. Însă evreii europeni au în general legături mai puternice cu iudaismul.

Prin atragerea mai multor imigranţi evrei din Europa, Israel ar putea, de asemenea, contrabalnsa creşterea numărului de cetăţeni care părăsesc ţara. În fiecare an emigrează în jur de 7.100 de israelieni, echivalentul a 1% din populaţia ţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO