ZF 24

Istoria Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinărie din România

Istoria Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinărie din...

Autor: Roxana Petrescu

20.12.2014, 10:00 1343

„În 1975 a început construcţia ra­fi­năriei Petromidia. Nu era nimic în afară de o zonă de stuf, nisip şi mare. Am reuşit să recuperăm 35 de hectare din Marea Neagră, din cele 470 câte are plat­forma. Au fost mai multe locuri unde pu­tea fi amplasată rafinăria, însă cei de la conducere din acea vreme nu au vrut ca vreun centimetru de teren agricol să de­vină impracticabil. Aşa a fost ales Năvo­dariul“, spunea, în cadrul unui reportaj realizat de ZF pe platforma de la Petro­midia în 2009, Alexandru Nicolcioiu. La momentul respectiv, Nicolcioiu era pre­şe­dinte al consiliului de administraţie şi fost director general al Rompetrol Rafi­nare. În prezent el este chief production officer.

Rafinăria Petromidia, singura cu acces direct la malul mării, are o istorie zbuciumată, la fel ca locul în care este amplasată.

În 2000 este preluată de omul de afaceri Dinu Patriciu, care s-a stins din viaţă anul acesta la Londra.

Patriciu a dat pe rafinărie 50 de milioane de dolari şi a vândut-o în 2007 cu 1,6 miliarde de dolari, rafinăria Petro­midia transfor­mân­du-l în cel mai bogat om din România.

Dincolo de preţul plătit, un alt ajutor pe care Patriciu l-a primit de la statul român a venit în 2003, când Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu au semnat ordonanţa prin care Petromidia a primit facilitatea de a-şi transforma datoriile istorice (571 de milioa­ne de euro la acea vreme) în obli­gaţiuni pe şapte ani.

Obligaţiunile erau conver­tibile, iar guvernul i-a lăsat emitentului dreptul de a decide dacă la scadenţă plăteşte banii sau converteşte obligaţiunile în acţiuni.

În 2007, Patriciu găseşte cumpărător pentru grupul Rompetrol şi vinde 75% din această afacere către compania kazahă de stat KazMunayGas. În 2009 iese total din Rompetrol.

La scadenţă, kazahii plătesc doar o parte din datoria pe care o aveau de returnat şi astfel statul român devine fără voia sa din nou acţionar la Rompetrol Rafinare, dar nu majoritar.

Subiectul face acum obiectul unui memorandum controversat prin care statul român este de acord să primească doar 200 de milioane de dolari din datoria iniţială pentru 26% din acţiunile pe care le deţine în Rompetrol Rafinare. În plus, din partea kazahă există şi promisiunea unui fond de investiţii de un miliard de dolari.

Totuşi, de la venirea kazahilor, rafinăria a intrat într-un amplu proces de investiţii.

La finalul lunii septembrie 2012 noii proprietari ai Rompetrol Rafinare au terminat un program de investiţii de 380 de milioane de dolari (aproape 300 de milioane de euro) în creşterea capacităţii de rafinare a Petromidia, cel mai im­por­tant activ din structura grupului petrolier Rompetrol, devenit azi KMG Interna­tional. Astfel, unitatea din Năvodari a ajuns la o capacitate de producţie de 5 mi­lioane de tone anual, în creştere de la 3,5 milioane de tone, cel mai important aspect fiind creşterea producţiei de motorină de la 1,5 milioane de tone la 2,5 milioane de tone anual.

După această creştere de capitate, Rompetrol Rafinare a ajuns să vândă mai mult pe pieţele din regiune decât în România, având planuri de extindere a reţelei de benzinării.

În total, în primele nouă luni ale anului, Rompetrol Rafinare a avut ex­porturi de 5,8 miliarde de lei.

„Strategia pentru anii 2014-2018 este un amestec de proiecte de optimizare a cos­turilor de producţie şi extindere a reţelei de retail. Obiectivul principal pen­tru anii 2014-2018 îl reprezintă extinderea ope­raţiunilor de distribuţie în ţările din zona Mării Negre pentru a bene­ficia de o integrare pe verticală cu ope­raţiunile rafinăriei“, se arată în raportul pen­tru al treilea trimestru din 2014.

Problema este că kazahii spun că pro­gramul de investiţii depinde şi el de rezol­va­rea problemei memorandumului.

Management:

Azamat Zhangulov, preşedintele consiliului de administraţie

Yedil Utekov (foto), director general - foto

Giani-Iulian Kacic, director economic

Nicolae Niţu, director de producţie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO