ZF 24

Istorie pentru bucătăria turcă: Cinci restaurante din Istanbul au fost decorate pentru prima dată cu stele Michelin

Istorie pentru bucătăria turcă: Cinci restaurante din...

Autor: Andrei Şerbănescu

16.10.2022, 08:00 988

Cinci restaurante din Istanbul au fost decorate cu stele Michelin, pentru prima dată când excelenţa culinară din metropola turcă a fost recunoscută la un asemenea nivel, scrie Bloomberg.

TURK Fatih Tutak, din cartierul Bomonti, a fost decorat cu două stele Michelin. Alte patru restaurante din oraş au primit câte o stea. Niciun restaurant nu a câştigat trei. Evenimentul reprezintă cea mai mare distincţie oferită restaurantelor turceşti din metropolă.

Alte 10 localuri din Istanbul au fost onorate cu un premiu Bib Gourmand, care este acordat unor „localuri avangardiste cu un raport bun calitate-preţ”. Câştigătorii de la Istanbul au fost în mare parte furnizori de preparate locale conduse de bucătari turci.

„Astăzi, sosirea Ghidului Michelin prezintă această destinaţie gastronomică de top pentru gurmanzii de pretutindeni”, a declarat Gwendal Poullennec, director internaţional pentru ghiduri, într-o prezentare săvârşită înainte de anunţul de marţi. „Scena culinară din Istanbul a uimit pur şi simplu echipa noastră.”

TURK Fatih Tutak, cel mai ambiţios restaurant nou din Istanbul, a fost recunoscut pentru reinterpretările sofisticate ale aromelor tipic turceşti, care sunt servite într-un meniu sezonier elaborat. Ofertele recente evidenţiază diversitatea bucătăriei turceşti, de la calamar din Marea Egee şi miel hrănit cu lapte cu bame şi iaurt din lapte de bivoliţă, până la scoici umplute cu o coajă comestibilă, un fel de mâncare inspirat de meniurile stradale turceşti.

Bucătarul Fatih Tutak, în vârstă de 37 de ani, absolvent al restaurantelor cu stele Michelin Noma din Copenhaga şi Nihonryori Ryugin din Tokyo, a deschis locaţia în decembrie 2019, cu doar câteva luni înainte ca pandemia să forţeze lockdown-ul.

Poullennec a remarcat preponderenţa talentului autohton printre bucătarii câştigători, precum şi tinereţea lor, spunând că „situaţia este promiţătoare pentru viitorul scenei culinare turceşti”. Ceea ce a diferenţiat mâncărurile lui Tutak pentru Michelin a fost „întorsătura personală, felul în care reinterpretează reţetele, produsele, folosindu-şi experienţa din străinătate pentru a multiplica şi a amplifica identitatea culinară turcească”, a spus el într-un interviu publicat marţi.

Mikla, o locaţie deschisă de celebrul bucătar Mehmet Gurs, care figurează pe listele „Celor mai bune 50 de restaurante din lume” din 2015, a primit o stea. Neolokal, Araka şi Nicole s-au aflat, de asemenea, pe lista locaţiilor premiate cu o stea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO