ZF 24

Italia şi Spania anunţă planuri pentru stimularea economiei prin reducerea taxelor cu forţa de muncă

Italia şi Spania anunţă planuri pentru stimularea...

Autor: Daniela Stoican

14.03.2014, 00:04 248
Italia şi Spania vor să-şi stimuleze economiile încă nerefăcute după criza datoriilor prin reforme majore ale sistemelor fiscale. Italia vrea să le dea angajaţilor cu venituri mici mai mulţi bani pentru consum, iar Spania speră să stimuleze angajările prin reducerea cu 75% a contribuţiilor sociale plătite de angajatori.

Planul de reformă economică prezentat de noul premier al Italiei Matteo Renzi cuprinde reducerea cu 10 miliarde euro a impozitelor pe forţa de muncă şi alte tăieri de taxe pentru companii însumând 2,4 miliarde de euro, scrie The Wall Street Journal. Rata şomajului din Italia a atins un nou maxim în ianuarie, de aproape 13%.

Trecerea prin parlament a măsurilor şi găsirea resurselor de finanţare vor fi un prim test pentru cel mai tânăr premier din Europa, care a avut o ascensiune politică fulminantă alimentată cu critici dure adresate fostului premier, venit din acelaşi partid cu el.

Principala iniţiativă propusă de premier, de reducere a taxelor cu forţa de muncă, va majora venitul mediu net lunar al unui angajat cu 80 de euro, a spus Renzi. Măsura vizează oamenii cu venituri mai mici, ale căror venituri vor fi suplimentate cu speranţa creşterii cheltuielilor, ceea ce ar stimula activitatea economică.

Autorităţile italiene speră ca măsura să îi determine pe angajaţii la negru să-şi declare veniturile. Premierul italian spune că banii necesari finanţării planurilor sale vor veni din diminuarea costurilor de împrumut ale Italiei, din reducerea cheltuielilor publice cu până la

7 miliarde de euro anul acesta şi din majorarea deficitului bugetar anul acesta. Renzi ar putea fi forţat să negocieze cu Comisia Europeană permisiunea unui deficit bugetar mai mare.

Cât despre Spania, economia ţării este din nou pe creştere, dar un sfert din forţa de muncă este şomeră, aşa că guvernul speră să stimuleze angajările printr-o reformă majoră a sistemului fiscal, scrie Thomson Reuters. Mai precis, autorităţile spaniole vizează transferarea poverii fiscale dinspre forţa de muncă spre consum.

Dacă va avea succes, schimbarea va stimula creşterea economică, va crea sute de mii de noi locuri de muncă şi va pune capăt presiunii de scădere a salariilor spaniolilor, cel puţin aşa speră guvernul.

Surse guvernamentale spun că TVA pe anumite produse şi servicii va fi probabil majorată de la cotele reduse de 4% sau 10% la nivelul gene­ral de 21%. Simultan, impozitul pe profit plătit de companii şi impozitul pe venit al angajaţilor cu salarii mici vor fi reduse. Contribuţiile sociale plătite de angajatori vor fi micşorare în medie cu 75%. Această ultimă măsură, deşi va fi valabilă doar până la sfârşitul anului şi va viza doar persoanele nou angajate, are scopul de a reduce şi mai mult costurile cu forţa de muncă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO