ZF 24

Cine este Giorgia Meloni, prima femeie din istorie care va prelua frâiele unui guvern italian

Cine este Giorgia Meloni, prima femeie din istorie care...

Autor: Andrei Şerbănescu

01.10.2022, 16:10 1510

Giorgia Meloni, o naţionalistă acuzată de rivalii politici şi de experţi că a răspândit ideile supremaţiei albe, va deveni luni primul lider de extremă dreaptă al Italiei de la al Doilea Război Mondial, scrie NBC News.

Rezultatele aproape finale ale alegerilor de duminică au arătat că partidul ei, Fratelli d'Italia (Fraţii Italiei), va conduce o coaliţie de dreapta, la care se alătură fostul prim-ministru Silvio Berlusconi şi omul politic Matteo Salvini.

Se preconizează că guvernul va avea o majoritate atât în ​​camerele superioare, cât şi în cele inferioare ale Parlamentului Italiei, dându-i lui Meloni, în vârstă de 45 de ani, puterea de a-şi pune în aplicare platforma naţionalistă şi eurosceptică şi umflând rândurile personalităţilor de extremă-dreaptă din topul politicii europene.

Meloni, cea care va deveni prima femeie lider din Italia, şi Fraţii Italiei, susţin blocajele navale menite să oprească migraţia neautorizată din Africa.

Ea a deplâns, de asemenea, rata scăzută a natalităţii din Italia, susţinând existenţa unui complot guvernamental de stânga în scopul „finanţării invaziei pentru a înlocui italienii cu imigranţi”, o teorie a conspiraţiei care acuză elitele globale din umbră de orchestrarea unor migraţii de „nealbi” în ţările majoritare albe.

„Trebuie să ne amintim că nu suntem la punctul final, ci suntem la punctul de plecare. De mâine trebuie să ne dovedim valoarea”, a declarat Meloni, în vârstă de 45 de ani, într-un miting desfăşurat luni dimineaţă, potrivit Reuters.

De când guvernul premierului Mario Draghi s-a prăbuşit în iulie, partidul „Fraţii Italiei” a fost votat cu aproximativ 24 până la 25%, înaintea Partidului Democrat de centru-stânga cu 21 sau 22% şi urmat de Mişcarea populistă Cinci Stele cu 13 până la 15% .

Cu Liga la aproximativ 12 la sută şi partidul lui Berlusconi la 8 la sută, coaliţia lui Meloni caută să-şi asigure între 45 şi 55 la sută din locurile din parlament.

Noile alegeri au stârnit întrebări cu privire la viitorul stabilităţii coaliţiei vestice în misiunea de a sprijini rezistenţa Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

În timp ce Meloni s-a angajat să sprijine Ucraina, Berlusconi a declarat săptămâna trecută pentru o televiziune italiană: „Putin a fost împins de poporul rus, de partidul său şi de miniştrii săi să demareze această operaţiune specială”, folosind terminologia rusă pentru războiul lui Putin în Ucraina.

Meloni va fi prima femeie care va conduce un guvern italian. Dar feministele şi alţi activişti pentru drepturile omului sunt îngrijoraţi de apărarea ei agresivă a ceea ce ea numeşte „valorile familiei tradiţionale”.

Avortul a devenit una dintre cele mai polarizante probleme ale campaniei după ce Meloni a spus că doreşte să promoveze o serie de programe care încurajează femeile cu dificultăţi financiare sau de altă natură să ducă sarcinile la termen, scrie Yahoo News.

„Nu ne vom atinge de legea avortului. Vrem doar ca [femeile] să ştie că există alte opţiuni”, a spus ea.

Inflaţia fulgerătoare, criza energetică de iarnă care se profilează şi tensiunile cu Rusia din cauza războiului din Ucraina au dominat campania electorală din Italia, care încă se recuperează după trauma pandemiei de coronavirus.

Italia urmează să primească aproape 200 de miliarde de euro din fonduri UE post-pandemie până în 2026, în schimbul reformelor structurale.

Meloni nu mai îndeamnă la o ieşire din UE, ci a promis că va conduce o Italie „puternică, serioasă şi respectată pe scena internaţională”, în timp ce programul coaliţiei de dreapta cere o revizuire a regulilor Uniunii Europene privind cheltuielile publice.

„Declar Uniunii Europene: „Călătoria gratuită s-a încheiat”, a spus ea la un alt miting de săptămâna trecută, jurând că va „începe să apere interesele naţionale ale Italiei, aşa cum face deja orice alt membru al UE”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO