ZF 24

Iuliana Leon, avocat la Ţuca Zbârcea & Asociaţii: Legislaţia actuală din România în zona de parteneriate publice private alungă investitorii. Avem semnale că se va modifica şi sperăm să deblocăm proiectele de investiţii

Summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România”

Iuliana Leon, avocat la Ţuca Zbârcea & Asociaţii:...

Autor: Răzvan Botea

16.05.2023, 17:41 140

Iuliana Leon, avocat la Ţuca Zbârcea & Asociaţii: Legislaţia actuală din România în zona de parteneriate publice private alungă investitorii. Avem semnale că se va modifica şi sperăm să deblocăm proiectele de investiţii

România are legislaţia secundară în materie de parteneriate publice-private (PPP) de natură să alunge investitorii, acesta fiind şi principalul motiv pentru care aceste tipuri de parteneriate au eşuat în România, însă în alte ţări au avut succes. Există semnale în sensul în care un proiect de lege în această zonă va pus în dezbatere publică, a spus Av. drd. Iuliana Leon, managing associate la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

„Am observat că legislaţia nu este adaptată pentru proiectele PPP ci mai degrabă un act normativ destinat achiziţiilor publice. Absolut incompatibil cu conceptul PPP, în sensul că avea prevederi mult prea detaliate, la nivelul de legislaţie secundară. Am realizat un studiu cu privire la legislaţia altor state  şi am observat că în toate statele membre europene nu există această reglementare, doar Ucraina este pe aceeaşi lungime de undă cu noi”

Declaraţiile au fost făcute la Summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România”.

Ce a mai spus Iulian Leon:

Este nevoie de acest summit pentru a debloca potenţialul parteneriatelor public privat din România, pentru a-l utiliza pe scară largă. Este nevoie că toţi actorii implicaţi să fie conştienţi de potenţialul acestui mecanism contractual care funcţionează în alte state învecinate, sperăm să funcţioneze şi la noi.

Sperăm ca legea să se modifice în România cât mai curând şi avem semnale în acest sens, sperăm într-o formă satisfăcătoare derulării acestor proiecte. În alte state nu sunt aceste cerinţe, sunt la nivelul de bune practici, de ghiduri.

Am avut soluţii tehnice şi investitori nu au fost pe aceeaşi lungime de undă. Prima observaţie din această experienţă a fost să nu mai avem acest nivel de detaliu din studiul de fezabilitate pentru PPP şi concesiuni. Proiectarea aparţine investitorului privat şi nu poate face parte dintr-un studiu de fezabilitate.

În cazul proiectelor de PPP să ne limităm la o soluţie conceptuală şi nu mai mult de atât. Partea de proiectare este importantă. Când îi spunem investitorului privat şi cum să construiască şi ce cantităţi de lucrări va avea, nu mai suntem constructivi. În cadrul PPP trebuie să ne concentrăm pe rezultate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO