• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
ZF 24

„Izvorul“ de talente: nouă din zece elevi învaţă la şcoală cel puţin două limbi străine. „Cunoaşterea limbilor străine reprezintă un motiv important pentru care companiile vin în România.“

„Izvorul“ de talente: nouă din zece elevi învaţă la şcoală cel puţin două limbi străine. „Cunoaşterea limbilor străine reprezintă un motiv important pentru care companiile vin în România.“

Autor: Mihaela Pascari

11.03.2017, 22:30 1434

Peste 95% dintre elevii din România studiau în 2015 două sau mai multe limbi străine, cel mai ridicat procent din statele din regiune, iar abilităţile do­bândite încă din şcoală atrag in­ves­tiţiile de astăzi în centre de ser­vi­cii, un sector care a devenit un adevărat motor de creştere economică.

„Cunoaşterea limbilor străine re­pre­zintă un motiv important pentru care companiile vin în România. Ei vin pen­tru că aici găsesc competenţă şi de ase­menea avem o populaţie tânără. Trebu­ie să existe o masă suficientă, nu doar calitatea contează, dar şi cantita­tea“, a spus Sorin Faur,  HR coordi­nator al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO pentru regiunea Europa de Est şi Balcani.

România are un număr mare de vorbitori de limbi străine care ies în câm­pul muncii, aflându-se printre ţă­rile mai dezvoltate precum Finlanda sau Estonia, unde centrele de servicii nu pot oferi salarii similare cu cele ofe­rite angajaţilor români.

„Motivele pentru care centrele de ser­vicii îşi deschid birouri în România pornesc de la o plajă mare de vorbitori de limbi străine, în cele mai multe ca­zuri românii vorbesc engleză şi o altă lim­bă străină“, a spus Veronica Stoica, re­cruitment manager în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de mun­că temporară APT.

Studiul Eurostat arată că limba engleză era cea mai studiată de elevii din România în 2015, urmată de limba franceză.

În ce priveşte costul salarial oferit an­gajaţilor din România, acesta poate fi şi de zece ori mai mic comparativ cu alte ţări mai dezvoltate, a spus Sorin Faur.

„Diferenţa de salariu din România comparativ cu alte ţări poate fi şi de zece ori. Piaţa este puternică la mo­men­tul de faţă şi este în dezvoltare, în mod clar această industrie are un viitor. Pe de altă parte, tinerii sunt destul de curtaţi şi va fi o bătălie pentru ei, ni­meni nu garantează că ei vor migra către zona de outsourcing. Candidaţii tre­buie captaţi, trebuie să îi atragă cali­tatea centrelor“, a explicat Sorin Faur.

Vorbitorii de limbi străine sunt în pre­zent printre cei mai căutaţi can­didaţi din piaţa muncii, în special cei care ştiu limbi nordice precum olan­de­za sau daneza, recrutorii însă spun că nevoia de astfel de candidaţi se va adânci în următorii ani.  „Outsourcing-ul se va extinde în următorii ani, însă lim­bile străine sunt necesare şi în alte in­dustrii. Multe companii caută astfel de candidaţi, iar acest lucru va creşte preţul lor, dar şi recrutarea va fi mai dificilă“, a explicat Sorin Faur.

Doar Facultatea de Limbi şi Lite­ra­turi Străine din cadrul Universi­tă­ţii din Bucureşti livrează anual pe pia­ţa muncii circa 1.000 de absolvenţi, din­tre care circa 800 termină ciclul licen­ţă, restul fiind absolvenţi de masterat.

„Nevoia de recrutare a vorbitorilor de limbi străine s-a făcut simţită pe piaţa din România de mai bine de trei ani.  Dacă iniţial recrutarea se făcea doar în oraşele în care era localizată compania angajatoare, datorită creşterii masive a numărului de locuri de muncă pentru aceşti candidaţi, companiile angajatoare au lărgit aria de căutare şi în alte oraşe“, a concluzionat Veronica Stoica.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060