ZF 24

Janet Yellen, susţinătoare înfocată a tipăririi de dolari pentru a scoate SUA din criză, a fost aleasă de Obama pentru cea mai râvnită poziţie din lumea bancară

Janet Yellen, susţinătoare înfocată a tipăririi de...

Autor: Radu Bostan, Vlad Popescu

09.10.2013, 19:41 1290

Janet Yellen (67 de ani), nomina­lizată de preşedintele american Barack Obama pentru şefia Rezervei Federale (Fed), va asigura, cel mai probabil, continui­tatea politicii de stimulare a economiei începute de banca centrală sub bagheta lui Ben Bernanke, alegerea ei fiind un semnal încurajator pentru pieţele financiare din SUA şi până în Japonia.

Yellen, fost profesor la Har­vard, consilier economic al lui Bill Clinton şi actualmente vicepreşedinte al Fed, ar putea deveni prima femeie la conducerea instituţiei în istoria de 100 de ani a băncii centrale din cea mai puternică economie mondială. Dacă este confirmată prin votul Senatului, după cum se şi aşteaptă majoritatea analiştilor, ea va întări angajamentul Fed de a lupta împotriva şomajului, chiar cu preţul unei creşteri uşoare a ratei inflaţiei, scrie agenţia Reuters.

(foto: Janet Yellen)


Janet Yellen îl va înlocui pe actualul preşedinte al Fed, Ben Bernanke, după expirarea celui de al doilea mandat al acestuia, la 31 ianuarie 2014. Prima provocare a lui Yellen la noul birou va fi  stabilirea momentului în care ar trebui ca Fed să apese pedala de frână în programul de achiziţii de bonduri.

Pieţele financiare din întreaga lume au fost perturbate încă din luna mai de posibilitatea ca Fed să-şi restrângă programul de stimulare economică, însă banca centrală a surprins investitorii în septembrie anunţând că îşi va menţine neschimbat planul de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 85 miliarde de dolari în fiecare lună.

Ţinta oficială a Fed este de a-şi menţine actuala politică cel puţin până când rata şomajului în SUA scade la 6,5%, atâta timp cât rata inflaţiei nu se apropie de 2,5%. În august, rata şomajului a fost de 7,3%.


Pericol de inflaţie

Unele voci avertizează însă banca centrală că invită inflaţia în casă prin planul de achiziţii de obligaţiuni, prin care Fed va ajunge să cumpere titluri ale Trezoreriei şi bon­duri ipotecare în valoare de circa 3.000 de miliarde de dolari. Scopul pro­gramului este de a stimula creşterea eco­nomică şi angajările prin menţinerea dobânzilor creditelor la un nivel scăzut şi încurajarea consumului gospodăriilor şi a investiţiilor din partea companiilor.

În pofida eforturilor Fed de a sprijini economia, creşterea s-a dovedit înceată, iar semnele de sănătate pe piaţa muncii întârzie să apară. După decizia din septembrie, mulţi economişti cred acum că banca nu va face nicio mişcare nouă cel puţin până la sfârşitul mandatului lui Bernanke. „Slavă Domnului că Yellen este nominalizată în condiţiile actuale. Nu avem nevoie de o schimbare la banca centrală în acest moment“, a spus Dan Fuss, manager de portofoliu la firma de investiţii Loomis Sayles, adăugând că anunţul privind nominalizarea lui Yellen elimină o incertitudine a pieţelor şi aşa agitate.


Confirmarea este aproape sigură

Yellen este susţinută puternic de Par­tidul Democrat al lui Obama. Sprijinul s-a văzut cel mai bine anul acesta, când 20 de senatori democraţi i-au scris preşedintelui, cerându-i să o nominalizeze pentru şefia Fed.

În schimb, ea nu se bucură de acelaşi nivel de popularitate în rândul republi­canilor. Aceştia se tem că politica Fed de a menţine dobânzile la zero şi de a cumpăra agresiv bonduri pentru a reduce costurile creditelor, plan susţinut din plin de Yellen, va da naştere unei bule speculative şi va creşte inflaţia.

„Eu am votat împotrivă la prima nominalizare a lui Yellen pentru conducerea Fed, în 2010, din cauza poziţiei sale asupra politicii monetare. Vom analiza atent activitatea ei de atunci, însă eu nu cunosc nimic care să arate că ideile ei s-au schimbat“, a declarat senatorul Bob Corker din statul Tennessee. Un alt senator republican, Richard Shelby din Alabama, a arătat că este îngrijorat de „înclinaţia ei către tipărirea de bani“.

Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă ca Yellen să obţină cele 60 de voturi necesare pentru a fi confirmată în Senatul american, care are 100 de membri. Democraţii au o majoritate de 54 de mandate în camera superioară a Congresului.

„Cred că va fi confirmată cu o diferenţă mare de voturi“, este de părere senatorul democrat Charles Schumer.


Un CV impresionant

Janet Yellen a obţinut un doctorat în ştiinţe economice de la Universitatea Yale, unde a studiat sub îndrumarea reputaţilor economişti James Tobin şi Joseph Stiglitz, laureaţi ai premiului Nobel. După încheierea studiilor postuniversitare, Yellen a fost profesor asistent la Universitatea Harvard.

În 1976, Yellen s-a mutat la Washington, unde a devenit economist în cadrul diviziei de afaceri externe a Rezervei Federale.

Ulterior, Yellen a studiat la London School of Economist şi la universitatea Berkeley, specializându-se în piaţa muncii. Soţul său, George Akerlof, este laureat al premiului Nobel pentru economie.

Yellen a fost preşedinte al echipei de consilieri economici ai preşedintelui Bill Clinton în perioada 1997-1999, perioadă de boom economic cu un şomaj de sub 5% şi excedent anual la bugetul guvernului federal. În această perioadă, Yellen a susţinut o strategie de utilizare a economiilor generate de expansiunea economică pentru consolidarea programelor de securitate socială.

Ea a revenit la Berkeley în 1999, iar în 2004 a preluat funcţia de preşedinte al Rezervei Federale din San Francisco. În 2010 a devenit vicepreşedinte al Fed, obţinând o majoritate largă de 17-6 în comisia bancară din Senat.

În prezent, comisia este formată din 12 senatori ai Partidului Democrat şi 10 din partea Partidului Republican.

Yellen a devenit vicepreşedinte al Rezervei Federale din San Francisco în luna iunie a anului 2004, cu mult înainte de prăbuşirea pieţei imobiliare. Stenogramele unor şedinţe din 2007 ale băncii centrale arată că Yellen se numără printre oficialii care au avertizat asupra situaţiei îngrijorătoare de pe piaţa rezidenţială, notează Bloomberg.

Yellen a criticat în mai 2007 proiecţiile experţilor Rezervei Federale privind preţurile locuinţelor. Prognozele porneau de la premisa că preţurile locuinţelor la nivel naţional urmau să stagneze, în timp ce Yellen era îngrijorată că avea să urmeze o prăbuşire. O lună mai târziu, ea avertiza că piaţa imobiliară reprezintă principalul risc pentru economie. Vlad Popescu

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO