ZF 24

Jay Y. Lee, moştenitorul imperiului Samsung, noul rege neîncoronat din hi-tech

După infarctul suferit de tatăl său, Jay Y. Lee se ocupă practic de sarcinile funcţiei de preşedinte al Samsung

După infarctul suferit de tatăl său, Jay Y. Lee se ocupă practic de sarcinile funcţiei de preşedinte al Samsung

Autor: Ioana Nita

22.08.2015, 09:00 2805
Moştenitorul imperiului Sam­sung Jay Y. Lee este în prezent regele neîncoronat al industriei hi-tech, po­trivit publicaţiei Fortune, în condiţiile în care tatăl său Lee Kun-hee actualul preşe­dinte al grupului sud-coreean, nu se mai poate implica în conducere din cauza stării de sănătate.

Lee Kun-hee, în vârstă de 73 de ani, a suferit un atac de cord în urmă cu un an şi două luni, iar de atunci este în continuare spitalizat. Nu se cunosc foarte multe detalii, însă conform unor surse apropiate situaţiei, starea sa de sănătate este atât de gravă, încât Lee Kun-hee nu poate să comunice, fiind slabe speranţe de recuperare. Practic, persoana care a dezvoltat Samsung într-un gigant pe piaţa internaţională de electronice - de la semiconductoare la televizoare şi telefoane mobile - s-a retras de pe scenă.

Astfel, în prezent, după 30 de ani, Lee Kun-hee este urmat de singurul său fiu Lee Jae-yong, cunoscut în Vest sub numele de Jay Y. Lee.

Chiar dacă încă nu a preluat poziţia de preşedinte al grupului Samsung, Jay Y. Lee se ocupă practic de sarcinile aferente funcţiei. El este în prezent unul dintre vicepre­şe­dinţii Samsung Electro­nics, cea mai mare companie din grup, şi cel care are cea mai importantă prezenţă internaţională dintre executivii Samsung – vorbeşte fluent limbile engleză şi japoneză. Călătorind frecvent între ţările din Asia şi cele din Vest, obiectivul lui Jay Y. Lee este să desprindă Samsung de ră­dăcinile sud-coreene însă fără să piardă principiile care i-au adus succesul. Tranziţia între generaţii vine într-un moment critic pentru Samsung.

Poziţia de top pe piaţa de smartphone-uri la nivel global pe care o are Samsung Electronics este ameninţată de gigantul american Apple şi de companiile din China.

Divizia de smartphone-uri aduce cele mai multe venituri pentru Samsung. Anul trecut, Samsung Electronics a avut venituri de 195,8 miliarde de dolari, clasându-se pe locul al treisprezecelea în topul celor mai mari 500 de companii realizat de Fortune.

Astfel, Samsung este cea mai mare companie de tehnologie din lume, fiind cu două poziţii mai sus decât Apple. Alte companii din grupul Samsung, precum Samsung C&T şi Samsung Life Insurance sunt de asemenea prezente în topul Fortune Global 500. În total, afacerile grupului Samsung se ridică la peste 320 de miliarde de dolari.

Pentru a a-şi menţine poziţia pe piaţă, Samsung se axează în prezent pe inovaţie, încercând să devină un „deschizător de drumuri”. Compania a investit mult în dezvoltarea produselor electronice, de la semiconductori la smartphone-uri şi tablete. Spre exemplu, cipurile sale pentru smartphone-uri sunt considerate superioare celor produse de gigantul american Intel. Compania sud-coreană nu a reuşit însă să creeze o nouă industrie, aşa cum a făcut Apple atunci când a lansat iPhone-ul în 2007. Investiţiile Samsung Electronics în cercetare-dezvoltare s-au situat anul trecut la 14 miliarde de dolari, de peste două ori mai mult decât suma investită de Apple. Însă nu doar banii îl vor ajuta pe Jay Y. Lee să menţină imperiul Samsung. Pentru ca producătorul sud-corean de electronice să crească în continuare şi să câştinge în faţa Apple, Lee şi consultanţii săi de business consideră că este nevoie ca Samsung să fie dispusă să adopte noi idei şi principii, precum şi lideri din afara Coreei de Sud.

„Cea mai mare provocare pe care o avem este că o bună parte din angajaţii Samsung sunt veterani în grup şi nu înţeleg ce înseamnă «globalizare»“, a spus Choi Chi-hun, CEO al Samsung C&T. El a adăugat însă că Jay Y. Lee este o persoană “globală” care înţelege acest lucru. „Înţelegerea este desigur un lucru, dar schimbarea unei organizaţii cu aproape jumătate de milion de angajaţi este cu totul altceva”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO