ZF 24

JO de iarnă de la Soci au cea mai scumpă şi extinsă securitate din istoria olimpiadelor

Rusia a mobilizat 40.000 de poliţişti şi militari. Dar niciun kalaşnikov nu este la vedere. AFP/Medfiafax Foto

Rusia a mobilizat 40.000 de poliţişti şi militari. Dar niciun kalaşnikov nu este la vedere. AFP/Medfiafax Foto

Autor: Ioana Tudor

10.02.2014, 20:13 859

Factura Rusiei cu asigurarea securităţii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci este pe măsura pericolelor, de 3 miliarde de dolari, cea mai mare din istorie, în condiţiile în care evenimentul se desfăşoară la distanţe îngrijorător de mici de Inguşetia, Osetia de Sud, Cecenia, Georgia, Daghestan şi Abhazia, toate teritorii măcinate recent de conflicte şi fertile pentru mişcările militante islamiste. Însă mica staţiune rusească dintre Marea Neagră şi Munţii Caucaz nu arată deloc a teritoriu militarizat.

Comitetul Olimpic Internaţional nu putea găsi un loc mai puţin ospitalier pentru a fi gazda Jocurilor Olimpice de iarnă decât Soci, scrie jurnalista canadiană Rosie DiManno într-un articol pentru Thestar.com, unul dintre cele mai mari site-uri canadiene de ştiri.

Pe lângă sistemele impresionante de securitate implementate, Rusia a mobilizat 40.000 de poliţişti şi militari precum şi forţe speciale de elită ruseşti pentru a se asigura că jocurile se vor desfăşura fără incidente. Factura plătită este la fel de impresionantă pre­cum dimensiunea sistemului de secu­ritate, ajungând la aproximativ 3 mi­liarde de dolari, cu o treime mai mult decât estimarea făcută de autorităţi la începutul anului 2013. Spre compa­raţie, cheltuielile pentru asigurarea securităţii la JO de iarnă de la Vancouver din 2010 s-au ridicat la circa 900 milioane dolari, depăşind şi ele cu mult bugetul stabilit iniţial, de 175 milioane de dolari, iar costurile cu asigurarea securităţii la JO de vară de la Londra au atins 1,6 miliarde dolari.

Cele aproximativ 40.000 de per­soane care asigură securitatea la Soci percheziţionând poşete, scanând sticle de apă şi patrulând prin gări fac parte din cea mai temută maşină de securitate din lume, notează The Wall Street Journal. Dar de abia dacă se vede vreun Kalaşnikov. Pentru ca cei prezenţi la Soci să nu aibă impresia că sunt într-o zonă militarizată, serviciile de securitate ruseşti s-au asigurat că operaţiunile sale nu ies în evidenţă şi nu inti­mi­dează, efort vizibil şi în vestimentaţia forţelor de securitate: pantaloni şi geci sport violet imprimate cu logo-ul Soci 2014 şi simboluri tradiţionale ruseşti.

„Principiul de bază al misiunii la JO este de a trece neobservaţi“, a spus Aleksei Lavrişcev, un oficial al Serviciilor de Securitate. „Asigurarea securităţii nu va fi bătătoare la ochi“, a asigurat acesta.

JO de iarnă de la Soci sunt cele mai costisitoare din istorie, cheltuielile totale ajungând până acum la 51 de mi­liarde de dolari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.02.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO