ZF 24

Jobul unde creşterile de salarii sunt atat de mari că au stârnit deja revolte. ”Salariile sunt deja iraţionale”

Jobul unde creşterile de salarii sunt atat de mari că...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.06.2024, 21:00 23544

Creşterile salariale pentru cei mai tineri avocaţi londonezi de la firmele de elită au fost criticate de rivali şi de clienţi ca fiind „iraţionale" şi nesustenabile, în condiţiile în care îmbunătăţirea perspectivelor economice şi o creştere a numărului de tranzacţii au alimentat din nou războiul pentru tinere talente în City of London, raportează FT.

Firmele britanice din „cercul magic" Freshfields Bruckhaus Deringer, Linklaters, Clifford Chance şi A&O Shearman au majorat luna aceasta salariile cu 20% pentru avocaţii nou calificaţi (NQ), ajungând la 150.000 de lire sterline, în timp ce colegii lor din Statele Unite, cu sedii în Londra, au majorat remuneraţiile până la 180.000 de lire sterline în 2024.

Această mişcare reflectă faptul că remuneraţia pentru cei mai tineri avocaţi ai unor firme a crescut cu până la 50% în ultimii cinci ani, ceea ce ridică o serie de îngrijorări legate de faptul că salariile mai mari ar putea duce la aşteptări mai ridicate în ceea ce priveşte orele de lucru ale tinerilor avocaţi, afectând bunăstarea angajaţilor.

„Este o nebunie ceea ce permitem să se întâmple cu salariile avocaţilor debutanţi", a declarat un managing partner al unei firme de avocatură globale. 

Salarizarea avocaţilor NQ din Londra a devenit un barometru al succesului în ultimii ani, deoarece firmele britanice au încercat să concureze cu prezenţa tot mai ridicată a rivalilor lor din SUA în City of London.

Firmele americane de elită, precum Latham & Watkins, concurează din ce în ce mai mult cu cercul magic pentru instrucţiuni corporative în Marea Britanie, unde fuziunile şi achiziţiile se află la cel mai ridicat nivel valoric din 2018, potrivit Dealogic. La nivel global, preluările din acest an au totalizat 1,3 mld. dolari, o creştere de 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor compilate de London Stock Exchange Group. Acest nivel de tranzacţii necesită, de obicei, o mică armată de avocaţi juniori care să ajute la execuţie.

Firmele americane de top, inclusiv Latham, îşi plătesc cei mai tineri asociaţi cu 225.000 de dolari (176.000 de lire sterline) în City of London, la egalitate cu salariile asociaţilor lor omologi din primul an în SUA. Quinn Emanuel şi Gibson Dunn au mărit salariile noilor calificaţi în capitala britanică la 180.000 de lire sterline în acest an.