ZF 24

Joe Biden a ajuns în Israel, prima escală în cadrul turneului în Orientul Mijlociu. Preşedintele american vrea relansarea negocierilor cu palestinienii

Joe Biden a ajuns în Israel, prima escală în cadrul...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

13.07.2022, 17:17 75

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a ajuns, miercuri, pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, unde a fost întâmpinat de premierul interimar israelian Yair Lapid şi de preşedintele Isaac Herzog.

Este prima vizită efectuată de Joseph Biden în Israel în calitatea de preşedinte al Statelor Unite.

Joseph Biden este însoţit de o delegaţie din care fac parte secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, Jake Sullivan.

Preşedintele SUA a fost întâmpinat pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv de premierul interimar israelian Yair Lapid, de preşedintele Isaac Herzog şi de fostul premier Naftali Bennett.

Preşedintele Biden se va afla în Israel miercuri şi joi, urmând să meargă şi la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Ulterior, Biden se va deplasa în Arabia Saudită, pentru o reuniune a Consiliului de Cooperare din zona Golfului.

Preşedintele SUA a semnalat, potrivit cotidianului The Jerusalem Post, că obiectivul turneului în Orientul Mijlociu este "aprofundarea integrării Israelului în regiune", sugerând astfel că ar putea fi normalizate relaţiile diplomatice cu state arabe. În ultimii ani, Israelul a normalizat relaţiile cu Emiratele Arabe Unite, cu Bahrainul şi cu Marocul. De asemenea, au fost iniţiate procedurile pentru normalizarea relaţiilor cu Sudanul.

Biden intenţionează să anunţe iniţierea acţiunilor formale de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, afirmă oficiali israelieni citaţi de site-ul Ynetnews.com. Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a anunţat marţi că eventuala normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită va fi un "proces îndelungat". "Referitor la Israel şi Arabia Saudită, nu intenţionez să mă pronunţ înaintea eforturilor intense care vor fi făcute în cursul acestui turneu. Orice normalizare este un proces îndelungat", a afirmat Sullivan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO