ZF 24

Joe Biden refuză să trimită în Ucraina sisteme de rachete care pot ajunge în Rusia. Medvedev susţine că SUA nu vrea să acorde un astfel de ajutor Ucrainei de teama unui contraatac al Moscovei

Joe Biden refuză să trimită în Ucraina sisteme de...

Autor: Andrei Şerbănescu

31.05.2022, 14:22 282

Preşedintele Joe Biden a declarat luni că Statele Unite refuză să trimită Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune care pot lovi teritoriul Rusiei, a informat Reuters.

„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot lovi în Rusia”, a spus Biden reporterului Reuters Steve Holland.

Biden nu a explicat ce sisteme specifice de rachete cu rază lungă de acţiune au exclus Statele Unite de pe liste de ajutor. Ucraina a spus că armele cu rază lungă de acţiune sunt cea mai urgentă cerere a aliaţilor.

Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Insider.

Mai multe rapoarte de săptămâna trecută au detaliat că SUA se pregătesc să aprobe transferul lansatoarelor de rachete MLRS în Ucraina, care au o rază de acţiune maximă de peste 180 de mile.

Răspunsul lui Biden a lăsat neclar dacă un astfel de transfer ar putea avea loc.

În cadrul summitului liderilor G7 de la începutul acestei luni, preşedintele Volodimir Zelenski a cerut din partea Occidentului două tipuri specifice de arme cu rază lungă.

„Ucraina trebuie să primească toate armele şi toate echipamentele de apărare care vor permite înfrângerea tiraniei – în special sistemele de rachete cu lansare multiplă M142 HIMARS şi M270 MLRS”, a declarat preşedintele Ucrainei.

SUA au o gamă largă de sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune, inclusiv MGM-140 ATACMS, care operează cu o rachetă cu raza de acţiune de 190 de mile.

Săptămâna trecută, armata ucraineană a declarat că are nevoie „imediat” de arme „MLRS în stil NATO” pentru a combate avansurile Rusiei.

SUA încearcă să lase o amprentă cât se poate de mică în procesul de ajutorare a Ucraina în războiul cu Rusia, pentru a nu genera un potenţial conflict direct cu preşedintele Vladimir Putin.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte rus, a scris luni pe Telegram, sugerând că Biden a refuzat trimiterea armelor cu rază lungă de acţiune, deoarece ştia că gestul în cauză va impinge Rusia să lanseze un contraatac asupra SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO