ZF 24

Joseph Stiglitz: Problemele din sistemul bancar sunt mult mai mari decat cele de dinaintea caderii Lehman Brothers

Joseph Stiglitz: Problemele din sistemul bancar sunt mult mai mari decat cele de dinaintea caderii Lehman Brothers

Foto: Bloomberg

14.09.2009, 10:11 36

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economia, adeclarat ca SUA nu a reusit sa rezolve problemele din sectorulbancar nici la un an dupa caderea Lehman Brothers Holdings.

"In SUA si multe alte tari, bancile prea mari pentru a cadea audevenit si mai mari", a spus Stiglitz intr-un interviu avut cupublicatia Bloomberg. "Problemele cu care ne confruntam sunt multmai grave decat erau in 2007, inainte de criza".

Viziunea lui Stiglitz se alatura celei a fostului Presedinte alRezervei Federale americane (banca centrala), Paul Volcker, carel-a sfatuit pe presedintele Barack Obama sa reduca dimensiuneabancilor, si cu cea a guvernatorului bancii centrale a Israelului,Stanley Fischer, care a sugerat saptamana trecuta ca guvernele artrebui sa descurajeze institutiile bancare in momentul in careacestea risca sa creasca "excesiv".

La un an dupa caderea Lehman, Trezoreria americana a fostnevoita sa cheltuiasca milioane pentru sustinerea sistemuluifinanciar, activele Bank of America au crescut, in timp ce activeleCitigroup au ramas intacte. In Marea Britanie, Lloyds BankingGroup, in proportie de 43% detinuta de guvern, a preluatactivitatile HBOS, in timp ce in Franta, BNP Paribas a ajuns sadetina activele bancare din Belgia si Luxembourg, care au apartinutfondului Fortis.

AFACERI DE LA ZERO