ZF 24

Joseph Stiglitz: Problemele din sistemul bancar sunt mult mai mari decat cele de dinaintea caderii Lehman Brothers

Laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, atentioneaza: Problemele din sistemul bancar sunt mult mai mari decat cele de dinaintea caderii Lehman Brothers

Foto: Bloomberg

14.09.2009, 10:11 58

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economia, adeclarat ca SUA nu a reusit sa rezolve problemele din sectorulbancar nici la un an dupa caderea Lehman Brothers Holdings.

"In SUA si multe alte tari, bancile prea mari pentru a cadea audevenit si mai mari", a spus Stiglitz intr-un interviu avut cupublicatia Bloomberg. "Problemele cu care ne confruntam sunt multmai grave decat erau in 2007, inainte de criza".

Viziunea lui Stiglitz se alatura celei a fostului Presedinte alRezervei Federale americane (banca centrala), Paul Volcker, carel-a sfatuit pe presedintele Barack Obama sa reduca dimensiuneabancilor, si cu cea a guvernatorului bancii centrale a Israelului,Stanley Fischer, care a sugerat saptamana trecuta ca guvernele artrebui sa descurajeze institutiile bancare in momentul in careacestea risca sa creasca "excesiv".

La un an dupa caderea Lehman, Trezoreria americana a fostnevoita sa cheltuiasca milioane pentru sustinerea sistemuluifinanciar, activele Bank of America au crescut, in timp ce activeleCitigroup au ramas intacte. In Marea Britanie, Lloyds BankingGroup, in proportie de 43% detinuta de guvern, a preluatactivitatile HBOS, in timp ce in Franta, BNP Paribas a ajuns sadetina activele bancare din Belgia si Luxembourg, care au apartinutfondului Fortis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO