• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
ZF 24

JPMorgan: Pieţele crypto se vor confrunta cu o perioadă de turbulenţă în urma crizei exchange-ului FTX. Moneda Bitcoin ar putea coborî până la 13.000 de dolari

JPMorgan: Pieţele crypto se vor confrunta cu o perioadă de turbulenţă în urma crizei exchange-ului FTX. Moneda Bitcoin ar putea coborî până la 13.000 de dolari

Autor: Andrei Şerbănescu

10.11.2022, 14:22 2395

Pieţele crypto se vor confrunta cu săptămâni la rând de reducere a efectului de levier în urma crizei de la bursa de active digitale FTX.com, o perioadă de agitaţie care ar putea împinge Bitcoin până la 13.000 de dolari, potrivit strategilor de la JPMorgan Chase & Co, a raportat Bloomberg.

"Ceea ce face ca această nouă fază de reducere a efectului de levier crypto - indusă de aparenta prăbuşire a Alameda Research şi FTX - să fie atât de problematică este faptul că numărul entităţilor cu bilanţuri mai puternice, capabile să îi salveze pe cei cu capital redus şi efect de levier ridicat, este în scădere în sfera crypto", a scris într-o notă o echipă condusă de Nikolaos Panigirtzoglou.

Investitorii în active digitale încă se acomodează cu prăbuşirea FTX.com şi cu îngrijorările care se învârt în jurul Alameda Research, ambele fondate de Sam Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani. Există temeri că potenţialul faliment al FTX.com ar putea duce la prăbuşirea altor unităţi de criptomonede.

Strategii au indicat costul de producţie al Bitcoin ca o modalitate de stabilire a nivelului la care poate coborî moneda digitală. Costul de producţie reprezintă în principal energia electrică necesară pentru a opera computerele puternice care gestionează reţeaua Bitcoin.

"În prezent, acest cost de producţie se situează la 15.000 de dolari, dar este probabil să revină la minimul de 13.000 de dolari înregistrat în lunile de vară", au spus aceştia.

Nivelul de 13.000 de dolari este luat în considerare şi de alţi analişti ca fiind un posibil minim pe care moneda digitală îl poate atinge. David Adams, managerul de portofoliu al King River Digital Assets Fund, a declarat că acesta este preţul pe care îl solicită alături de o nouă scădere a aşa-numitelor token-uri alternative. 

Hayden Hughes, directorul executiv al platformei de social-trading Alpha Impact, a indicat nivelul de 13.800 de dolari ca fiind un potenţial suport. Între timp, istoricul rutelor anterioare sugerează că Bitcoin ar trebui să scadă sub 13.000 de dolari pentru a începe să egaleze amploarea acestor reduceri, conform datelor compilate de Bloomberg.

Bitcoin a înregistrat scăderi de patru zile, inclusiv o scădere de aproape 16% miercuri, pentru a adăuga aproximativ 6% şi a ajunge la 16.690 de dolari, joi, la ora 7:53, la Londra.

Bankman-Fried le-a spus investitorilor de la FTX.com că, fără o injecţie de numerar, compania va trebui să declare falimentul, potrivit unei persoane care are cunoştinţe directe despre acest subiect.

Ultimul mare cutremur din lumea crypto a avut loc în luna mai, când stablecoin-ul TerraUSD şi tokenul său soră Luna au explodat. Echipa JPMorgan a declarat că impactul asupra valorii globale a pieţei crypto va fi probabil mai mic de data aceasta, deoarece episodul TerraUSD a declanşat deja o retragere a asumării riscurilor.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: