ZF 24

Judecătorii au decis că revocarea fostului preşedinte al CSA a fost legală

Constantin Buzoianu. Foto Andreea Alexandru

Constantin Buzoianu. Foto Andreea Alexandru

Autor: Adrian Dumitrache

11.07.2013, 20:36 306

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea prin care fostul preşedinte al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) Constantin Buzoianu contesta o decizie a parlamentarilor din toamna anului trecut prin care acesta era revocat din funcţie.

„(Instanţa – n. red.) respinge re­cursul declarat de reclamantul Buzoianu Constantin împotriva sentinţei civile 6.930/05.12.2012 a Curţii de Apel Bucureşti ca nefondat. Sentinţa este irevocabilă“, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul instituţiei. Senţinţa a fost pronunţată în cadrul unei şedinţe din 17 mai. Dosarul fusese depus în instanţă în luna ianuarie a acestui an

Revocarea lui Buzoianu, susţinut de PDL şi numit de Parlament în această funcţie în septembrie 2011, s-a făcut în baza unui raport întocmit de comisiile pentru buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţiilor, care au constatat că piaţa asigurărilor din România „manifestă deficienţe sub aspectul supravegherii prudenţiale şi reglmentării, având consecinţe negative asupra asiguraţilor“.

Anterior deciziei de revocare, fostul preşedinte al CSA a afirmat că piaţa asigurărilor se confruntă cu „probleme grave“, care în cazul producerii unui cutremur puternic ar face ca scandalul FNI să pară un mic accident.

Buzoianu a fost înlocuit după numai un an de mandat la conducerea autorităţii de reglementare de Daniel Tudor, susţinut de USL. Tudor a fost director general al Ardaf în perioada 2007-2009, iar anterior a condus Roumanie Assurance International (RAI), unde a deţinut şi un pachet de acţiuni de 47%.

La finele lunii aprilie, atribuţiile şi prerogativele fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), CSA şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au fost preluate de nou-înfiinţata Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF). Tudor a fost numit vicepreşedinte executiv al noii instituţii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO