ZF 24

Judeţele-muzeu ale României, unde maşinile au cel puţin 14 ani, iar importurile second-hand câştigă la zero meciul cu autoturismele noi

Judeţele-muzeu ale României, unde maşinile au cel...

Autor: Bogdan Alecu

31.01.2016, 17:00 3585

În Sălaj nu a fost vândută anul trecut nicio maşină nouă, o premieră pentru retailul local, în timp ce în Mehedinţi s-au vândut oficial mai puţin de 20 de maşini noi, potrivit datelor dealerilor auto. În aceleaşi judeţe sunt şi cele mai vechi autoturisme.

Sud-vestul şi nord-estul ţării atrag cele mai multe maşini la mâna a doua, dar şi pe cele mai vechi şi au cel mai îmbătrânit parc auto, potrivit datelor Direc­ţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Astfel, Mehedinţi, Suceava, Caraş-Severin sau Bistriţa-Năsăud au o vârstă medie a parcului auto de 15 ani sau chiar peste. Mai mult, în Mehedinţi, s-au vândut oficial anul trecut mai puţin de 20 de maşini noi, potrivit datelor dealerilor auto, iar în Sălaj s-a ajuns în premieră ca nicio maşină nouă să nu fie vândută.

Raportat la înmatriculări, în Mehedinţi, la fiecare maşină nouă înmatriculată, alte 21 la mâna a doua au fost importate, iar vârsta medie a acestora a fost de peste 12 ani, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

„Cel mai mult vedem îmbătrânirea parcului auto în nord-vest şi sud-est, în timp ce în judeţele din sudul ţării există încă opţiunea înmatriculării în Bulgaria. Pe fondul evaziunii fiscale cu maşini din import, pentru care nu se achită TVA şi modificarea kilometrajului maşinilor, care în România nu este încă un lucru ilegal, maşinile la mâna a doua sunt tot mai competitive în faţa celor noi“, explică Ernest Popovici, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

În topul judeţelor în care angajaţii români vor încasa cele mai mici salarii în 2016 se află judeţele şi cu cele mai slabe rezultate pe piaţa auto, dar şi cu cele mai vechi maşini. Astfel în Harghita salariul mediu va fi de 1.317 lei net pe lună, în Covasna de 1.398 lei net, în Bistriţa- Nă­săud de 1.472 lei net, iar în Vaslui de 1.492 lei.

Peste 1,1 milioane de salariaţi români care primesc în prezent salariul minim pe economie vor câştiga 917 de lei net începând cu luna mai a acestui an, adică cu 140 de lei lunar în plus faţă de nivelul din prezent, odată cu creşterea salariului minim pe economie.

„Două treimi din cele 250.000 de maşini importate second-hand anul trecut sunt mai vechi de opt ani, iar o treime chiar mai vechi de 12 ani. România trebuie să susţină vânzarea de maşini cu emisii reduse de noxe şi vânzarea de maşini electrice pentru a reduce poluarea“, a spus Ernest Popovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO