ZF 24

Kazahii de la KazMunayGas reiau discuţiile cu statul român privind memorandumul semnat în 2013: Statul român e dispus să grăbească punerea în aplicare a memorandumului

Kazahii de la KazMunayGas reiau discuţiile cu statul...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

10.11.2017, 13:58 869

KazMunayGas, compania petrolieră naţională din Kazahstan, a reluat discuţiile cu statul român privind punerea în aplicare a prevederilor din memorandumul semnat între cele două părţi în 2013. În acest sens, ieri a avut loc o întâlnire între reprezentanţii KMG International, ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa, ministrul Energiei Toma Petcu şi premierul Mihai Tudose.

La întâlnire au participat investitorii chinezi de la China Energy Company Limited (CEFC), care au intrat într-o alianţă cu KazMunayGas, prin care au cumpărat 51% din grupul Rompetrol.

"Am înteles că se va forma o comisie interministerială pentru realizarea următoarelor etape necesare implementării memorandumului şi se vor continua discuţiile. Statul român este dispus să grăbească finalizarea procesului şi punerea în aplicare a memorandumului cât mai rapid. Autorităţile urmează să vină cu un calendar în următoarele 1-2 săptămâni", a spus într-o conferinţă de presă Azamat Zhangulov, senior vice-president al KazMunayGas. Una dintre prevederile memorandumului era înfiinţarea unui fond de investiţii romano-kazah, în valoare de până la un miliard de euro. La acest fond, statul ar trebui să aibă o contribuţie de 20%.

Memorandumul mai prevede de asemenea ca statul român să vândă prin proces de privatizare 26,7% din pachetul de 44,7% pe care îl deţine la Rompetrol Rafinare, firma preluată de kazahii de la KazMunayGas.

KMG International s-a angajat să plătească pentru acest pachet de acţiuni 200 de milioane de dolari. Grupul KMGI deţine şi desfăşoară activităţi de rafinare, comercializare şi distribuţie ţiţei şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO