ZF 24

Kazahii de la Rompetrol SA se apără prin insolvenţă de decizia instanţei care-i obligă să plătească 58 mil. dolari despăgubiri în cazul creanţei Repsol

Kazahii de la Rompetrol SA se apără prin insolvenţă de decizia instanţei care-i obligă să plătească 58 mil. dolari despăgubiri în cazul creanţei Repsol

În 2001, Patriciu a cumpărat rafinăria Petromidia, singura unitate de procesare a petrolului cu acces direct la Marea Neagră

Autor: Roxana Petrescu

08.06.2015, 12:59 1181

Intrarea în insolvenţă a Rompetrol SA, fostul braţ pe pieţele internaţionale al industriei petroliere româneşti, readuce la lumină istoria controversată a grupului Rompetrol, iţele poveştii ducând spre acelaşi punct: omul de afaceri Dinu Patriciu, devenit la un moment dat cel mai bogat român, pentru ca în vara anului trecut să se stingă din viaţă într-un spital londonez.

Rompetrol SA, un business de 57,5 mil. lei (14 mil. dolari) cu 192 de angajaţi deţinut de KazMunaiGaz, alături de alte două persoane, ar trebui să-i plătească statului român 58,5 milioane de dolari, plus dobânzi calculate din 2001, dar compania nu a avut banii necesari, aşa că a căutat să se apere apelând la insolvenţă.

WikiZF: Profilul companiei Rompetrol Rafinare S.A.

Aceştia nu sunt însă sin­gu­rii bani pe care statul îi avea de recuperat de la Patriciu, ci se adaugă la alte 688 mil. dolari pe care Rom­petrol, prin Rom­petrol Rafinare, le avea de returnat. În acest moment, nu este clar cum va face Rompetrol rost de cele 58,5 mil. dolari, iar pe memo­ran­dumul prin care statul trebuia să-şi re­cu­pe­reze 200 de milioane de dolari din cele 688 se depune praful de mai bine de un an de zile.

„La sfârşitul anului trecut, societatea (Rompetrol SA) a fost obligată, în solidar cu alte persoane fizice, de către Curtea de Apel Bucureşti la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adaugă  dobânda legală calculată începând cu data de 05.01.2001. Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel Bucureşti privesc fapte săvârşite în perioada 1999 – 2001, cu mult înainte de anul 2007, când KazMunayGas a devenit acţionarul majoritar al grupului de societăţi din care face parte şi Rompetrol SA“, au pre­cizat reprezentanţii companiei la finalul săptămânii trecute.

Ce reprezintă această sumă de 58,5 m­lioane de dolari pe care societatea, alături de alte persoane fizice, a fost obligată s-o plătească la finalul anului trecut?

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO