ZF 24

Konieczny: FP susţine cu fermitate listările secundare ale companiilor româneşti la Londra

Konieczny: FP susţine cu fermitate listările secundare...

Autor: Departamentul Economic

04.07.2016, 14:38 153

Londra îşi va menţine pe termen lung poziţia de piaţă internaţională majoră pentru emitenţi şi investitori, indiferent de termenii finali ai acordului de retragere din Uniunea Europeană, a motivat Konieczny.

Managerul a adăugat că performanţele obţinute de Fondul Proprietatea ca urmare a listării secundare din aprilie 2015 sunt o dovadă a beneficiilor listării unei companii locale pe Bursa de la Londra.

Pe bursa londoneză sunt listate peste 500 de companii internaţionale, cu o capitalizare de piaţă cumulată de 3,5 trilioane de dolari.

Un alt avantaj al acestei pieţe este accesul la un mix unic de investitori internaţionali (53% din Marea Britanie, 29% din Statele Unite şi 15% din Europa), fiind principala piaţă pentru IPO-uri în 2015, cu 93 de oferte publice iniţiale având o valoare cumulată de 13,4 miliarde de lire sterline.

În acest an, la Londra au avut loc 36 de IPO cu o valoare totală de 2,6 miliarde de lire sterline, iar performanţa medie de la data IPO-ului până în prezent este de 11%. Fonduri de investiţii globale cu active sub administrare de peste două trilioane de dolari au sediul la Londra, peste nivelul consemnat de orice alt oraş din lume.

"La un an de la listarea pe Bursa de la Londra, baza de investitori instituţionali internaţionali a Fondului s-a extins, există o acoperire mai largă în rapoartele de analiză ale companiilor internaţionale de brokeraj, iar Fondul Proprietatea şi România au devenit mai vizibile pentru investitorii internaţionali. Facilitatea GDR a atins rapid nivelul maxim admis de o treime din acţiunile totale, ceea ce arată interesul crescut din partea investitorilor, iar ponderea investitorilor instituţionali străini în capitalul social al Fondului s-a majorat de la 53% la peste 60%", a mai spus Konieczny.

Managerul FP precizează că mulţi dintre aceşti investitori au devenit investitori activi şi în alte companii româneşti şi ar trebui să fie participanţi-cheie la viitoarele IPO-uri din România. Mai mult, GDR-urile se tranzacţionează în acest moment pe piaţa de la Londra cu o primă de 2,5% peste preţul acţiunilor de la Bucureşti.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO