ZF 24

KPMG: Romania, locul 24 in Europa privind calitatea sistemului fiscal pentru investitii de capital privat

05.02.2009, 12:53 27

Mediul fiscal din Romania nu incurajeaza suficient investitiile de tip venture capital si private equity, desi aplica rate reduse ale impozitului pe profit si impozitului pe venitul personal, se arata intr-un studiu cu privire la mediul european fiscal si juridic realizat de Asociatia Europeana de Private Equity si Venture Capital si compania de consultanta KPMG.

Pe o scara de la 1 la 3, unde 1 este cel mai ridicat punctaj si 3 cel mai scazut, Romania a obtinut 2,27 puncte, plasandu-se astfel pe pozitia 24 dintr-un top de 27 de state partcipante la studiu.Anul acesta Franta s-a clasat pe locul intai, obtinand cel mai ridicat punctaj de 1,23 urmata de Irlanda (1,32) si Belgia (1,33).

“Rezultatele acestui studiu sunt interesante deoarece demonstreaza ca multe tari, care in mod traditional sunt considerate ca au impozite ridicate, asigura un mediu care incurajeaza investitiile de tip venture capital si private equity. Spre deosebire de acestea, unele noi state membre UE, precum este Romania, cu rate reduse ale impozitului pe profit si impozitului pe venitul personal, nu stau la fel de bine", mentioneaza reprezentantii KPMG

“Proiectele de dezvoltare a infrastructurii ar putea fi partial finantate din fonduri de investitii de tip private equity si venture capital si exista intr-adevar fonduri mari care se concentreaza in special asupra acestui tip de investitii. Autoritatile trebuie doar sa ia cateva masuri pentru a imbunatati mediul juridic si fiscal pentru ca Romania sa poata concura mai bine cu partenerii sai europeni ca loc de destinatie a investitiilor pentru acest tip de fonduri”, spune Wilson Balachandra, Partner in KPMG Romania.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO