ZF 24

Kwasi Kwarteng, Ministrul Finanţelor din Marea Britanie, va prezenta planul de reducere a datoriilor ţării după abandonarea scăderii ratei impozitului pe venit

Kwasi Kwarteng, Ministrul Finanţelor din Marea Britanie,...

Autor: Andrei Şerbănescu

04.10.2022, 13:42 127

Ministrul Finanţelor din Regatul Unit, Kwasi Kwarteng, urmează să accelereze publicarea planului său de reducere a datoriilor Marii Britanii în încercarea de a linişti pieţele după ce a fost forţat să facă o întoarcere umilitoare asupra unei părţi cheie din „mini” bugetul său, raporteaza FT.

Kwarteng este aşteptat să-şi publice planul fiscal pe termen mediu, însoţit de seria de previziuni oficiale, mai târziu în această lună, după ce a insistat anterior că va aştepta până pe 23 noiembrie pentru a săvârşi actul în cauză.

Încercarea sa de a linişti pieţele, confirmată de mai mulţi oficiali guvernamentali, a venit în urma unei retrageri umilitoare asupra planului său de a elimina cota maximă de 45p a impozitului pe venit în faţa unei revolte conservatoare.

Kwarteng a recunoscut luni într-un discurs la conferinţa Partidului Conservator de la Birmingham: „A fost greu, dar trebuie să ne concentrăm pe treaba pe care o avem. Trebuie să mergem înainte. Gata cu distragerile.”

El a spus că declaraţia sa fiscală din 23 septembrie a provocat „puţine turbulenţe”: a declanşat o presiune asupra lirei sterline, a dus la creşterea costurilor de împrumut şi a forţat Banca Angliei să facă o intervenţie de 65 de miliarde de lire sterline pe piaţa obligaţiunilor.

Kwarteng şi Liz Truss, premierul Regatului Unit, au convenit să renunţe la planul de eliminare a cotei maxime a impozitului duminică seară, după revoltele deputaţilor conservatori.

Foştii miniştri de cabinet Michael Gove şi Grant Shapps s-au poziţionat în fruntea revoltei în privinţa politicii, de care ar fi beneficiat cei care câştigau peste 150.000 de lire sterline.

Decizia a afectat grav autoritatea ministrului şi a primului ministru, dar Truss le-a spus colegilor că „niciodată” nu s-a gândit să-l destituie pe Kwarteng. Ea a fost implicată îndeaproape în elaborarea pachetului fiscal.

Planul fiscal pe termen mediu al lui Kwarteng, aşteptat acum în această lună, va stabili un proces pe cinci ani pentru a pune datoria pe o traiectorie descendentă, inclusiv o strângere strânsă a cheltuielilor publice.

Investitorii au cumpărat obligaţiuni guvernamentale în lire sterline în urma inversării politicii de luni dimineaţă; până după-amiază lira s-a întors la nivelul său înainte ca guvernul să-şi anunţe planul de reducere a impozitelor de luna trecută.

Lira a terminat luni în creştere cu 1,4% faţă de dolar, deşi a redus câştigurile din timpul tranzacţiilor asiatice de marţi pentru a scădea cu 0,3% în ziua respectivă, la 1.128 de dolari. Acest lucru este comparat cu minimul record al lirei sterline de 1.038 de dolari faţă de moneda americană în urmă cu o săptămână, după ce Kwarteng şi-a anunţat pachetul de reduceri de taxe de 45 de miliarde de lire sterline finanţat din datorii.

Preţul datoriei guvernamentale britanice a crescut după anunţul de luni, împingând randamentele mai mici. Randamentul gilt-ului pe 10 ani a scăzut cu 0,14 puncte procentuale, la 3,95 la sută, după ce a atins un maxim de aproape 4,6 la sută în timpul tulburării pieţei de săptămâna trecută.

Unii parlamentari conservatori, inclusiv Gove, au criticat, de asemenea, decizia lui Kwarteng de a elimina plafonul bonusurilor bancherilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO