ZF 24

La o saptamana de la lansare, vanzarile Windows 7 au fost mai mari cu 234% fata de Vista

La o saptamana de la lansare, vanzarile Windows 7 au fost mai mari cu 234% fata de Vista
08.11.2009, 16:59 21

Consumatorii au cumparat noul sistem de operare Windows 7, iarvanzarile au crescut cu 234% in prima saptamana de la lansarecomparativ cu vanzarile din prima saptamana a platformei Vista,conform datelor statistice oferite de firma de cercetare NPD, insaanalistii nu pot estima daca rezultatele vor influenta si vanzarilede PC-uri.

Vanzarile sistemului de operare Windows 7 au fost "fantastice"de la lansare si pana in prezent, a declarat Steve Ballmer,director general al firmei Microsoft, cel mai mare producator desoftware din lume. Atat Ballmer cat si compania NPD nu au oferitcifre cu privire la vanzari. De asemenea, rezultatele studiuluiefectuat de NPD nu releva vanzarile de Windows 7 catre companii, unsector important ca tinta pentru Microsoft. Michael Van Cleave, unanalist tehnic al firmei CDW, a declarat ca firma a "vazut ocrestere puternica pe cererea de PC-uri cu Windows 7 de candprodusul a fost pus la dispozitia clientilor".

Succesul noii platforme va fi cuantificat intr-un final pe bazaimpactului pe care il va avea pe vanzarile de PC-uri noi care vincu sistemul de operare pre-instalat. Din acest punct de vedere,pana in prezent, Windows 7 a avut un succes mai mic decatVista.

In perioada 18-24 octombrie, care include vanzarile dinainte side dupa lansarea Windows 7, vanzarile de PC-uri Windows au crescutcu 49% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, si cu 95%comparativ cu saptamana precedenta, sustin analistii firmei decercetare a pietei NPD.

Windows Vista a generat un impuls mai puternic industriei dePC-uri la inceputul anului 2007, ajutand vanzarile de PC-uri sacreasca cu 68% in prima saptamana de la lansare, comparativ cuaceeasi perioada a anului trecut, si cu 170% comparativ cusaptamana precedenta lansarii.

Vanzarile de PC-uri Windows, totusi, au fost cu 6% mai mici intimpul primei saptamani dupa lansarea Windows 7, comparativ cuprima saptamana a lansarii Vista, sustin oficialii NPD. "Ne-ar fiplacut sa vedem o crestere mai puternica pe partea de hardware", adeclarat Stephen Baker, un analist NPD.

Datele colectate sunt mult prea preliminare pentru a indicaestimativ evolutia vanzarilor Windows 7. Octombrie reprezinta unadintre cele mai slabe luni ale anului din punct de vedere avanzarilor de PC-uri, fiind prea tarzie ca sa prinda cumparaturilede 'nceput de an scolar, si prea devreme pentru cumparaturile desarbatori. Windows Vista a avut avantajul unei lansari in lunaianuarie, in timpul careia vanzarile de PC-uri sunt, in mod tipic,mult mai puternice decat in octombrie, a declarat Baker.

O purtatoare de cuvant a firmei Microsoft a declarat ca incaasteapta datele legate de vanzari de la partenerii de pe segmentulde hardware si retail, insa cifrele oferite de NPD sunt "foarteapropiate de istorisirile anectodice pe care le-am auzit, careredau entuziasmul oamenilor cu privire la noul sistem deoperare".

Vanzarile de PC-uri noi ar putea creste in noiembrie candretailerii, de obicei, incep sa lanseze oferte promotionale desarbatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO