ZF 24

La trei ani de la redeschidere, Parcul Drumul Taberei nu are recepţia lucrărilor

La trei ani de la redeschidere, Parcul Drumul Taberei nu...

Autor: Nicolae Oprea

25.07.2018, 08:09 110

Redeschis în mai 2015, după ce a fost închis peste doi ani pentru lucrări de modernizare, Parcul Drumul Taberei din Sectorul 6 al Capitalei nu are nici până acum recepţia lucrărilor, pentru că nici acum nu au fost finalizate, reiese dintr-un răspuns al Primăriei Sector 6, la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.

„Lucrările efectuate în Parcul Drumul Taberei până în luna mai 2015 nu sunt lucrări finalizate întrucât finalizarea unui obiectiv de investiţie presupune ca 100% dintre lucrările autorizate să fie terminate. Având în vedere că zona serelor nu a fost finalizată, nu putem vorbi de o recepţie a lucrărilor”, se arată în precizarea primăriei.

Mai mult, la peste trei ani de când a fost redeschis publicului, parcul are nevoie de reparaţii, astfel că primăria alocă, pentru anul 2018, un buget de peste 12 milioane de lei pentru reparaţii şi întreţinere.

„Lucrările constau în: sistem colectare a apei pluviale şi drenaj, îmbunătăţirea soluţiei tehnice la alei de pietriş - în urma efectuării unei expertize tehnice, s-a constatat că soluţia prevăzută iniţial în proiect nu s-a dovedit a fi una viabilă, implicând costuri mari de întreţinere, motiv pentru care s-a optat pentru o îmbunătăţire a soluţiei tehnice. lucrări de întreţinere/reparaţii locuri de joacă şi terenuri de sport, lucrări de întreţinere/reparaţii sistem de iluminat, lucrări de întreţinere/reparaţii cişmele, lucrări de întreţinere/reparaţii spaţii verzi, lucrări de întreţinere/reparaţii mobilier urban, lucrări de întreţinere/reparaţii zone de recreere. Suma alocată pentru întreţinerea şi reabilitarea parcului, prevăzută pentru anul 2018, este de 12.224.000 lei”, precizează reprezentanţii Primăriei Sectorului 6.

Potrivit sursei citate, pentru că nu are recepţia făcută, lucrările efectuate până în 2015 nu sunt în garanţie.

„Nu putem vorbi de o recepţie a lucrărilor şi, implicit, de o garanţie a lucrărilor. Cu toate acestea, autoritatea publică locală va solicita despăgubiri de la compania care a executat lucrările în Parcul Drumul Taberei dacă în urma expertizei tehnice se constată că au existat lucrări neconforme”, mai răspund reprezentanţii primăriei.

Potrivit Primăriei Sector 6, alocarea fondurilor pentru 2018, pentru mentenanţa parcului, este normală, pentru că parcul „a fost exploatat” de public.

„Lucrările care se efectuează în aceasta perioada în parc, cu excepţia celor din zona serelor, sunt lucrări de mentenanţă, având în vedere faptul că de la deschiderea parţială a parcului şi până la începutul acestui an întreţinerea acestui obiectiv de investiţie a fost deficitară, iar în urma exploatării este normală alocarea de fonduri pentru reparaţii. În cazul aleilor, însă, vorbim de o îmbunătăţire a soluţiei tehnice, întrucât comportarea în timp a vechii soluţii proiectate a dovedit că necesită costuri mult prea mari de întreţinere şi la intervale mult prea dese”, mai explică reprezentanţii PS6, care au mai adăugat faptul că lucrările de întreţinere din Parcul Drumul Taberei din zona deschisă publicului sunt efectuate de Asocierea Compania Romprest Service SA – SC Triumf Gardening SRL – SC Green Factory Design SRL Lider asociere - Compania Romprest Service SA.

Parcul Drumul Taberei a intrat în anul 2013 într-un amplu proces de modernizare. Primăria Sectorului 6 a investit 74 de milioane de lei din fonduri europene şi un milion de lei din bugetul propriu pentru construcţia a şapte kilometri de sisteme de irigaţii cu senzori, montarea a 13 camere video cu infraroşu şi recunoaştere facială, construcţia unei pasarele suspendate care oferă o panoramă asupra întregului parc, amplasarea a trei spaţii de joacă pentru copii. Din suma alocată, au fost amenajate o pistă circulară de role şi biciclete de 1,6 kilometri, două pavilioane de recreere, aleile care fac legătura între toate zonele parcului, sistemul de iluminat ambiental, fiind refăcută şi fântâna din mijlocul lacului.

Proiectul prevedea amenajarea unei zone cu sere, dar lucrarea nu a fost finalizată. Actualul primar al Sectorului 6 a explicat că sistemul de încălzire al acestor incinte a trebuit reproiectat complet pentru a fi eficient din punct de vedere energetic.

Un raport al Curţii de Conturi, publicat în 2016, critica investiţia făcută în parcul Drumul Taberei. Auditul arată că, prin lucrările realizate şi tăierea a peste 150 de arbori, este mai puţin spaţiu verde decât înainte de renovare, iar investiţiile anterioare ale primăriei în reamenajarea acestui areal, în valoare de peste trei milioane de lei, au fost distruse în totalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO