ZF 24

Laurenţiu Viorel Gîdei, secretar de stat, Ministerul Economiei: Programul Construct Plus este un program foarte necesar pentru piaţa construcţiilor şi va fi deblocat foarte curând

ZF ESG Summit 2025

Laurenţiu Viorel Gîdei, secretar de stat, Ministerul...

Autor: Roxana Rosu

19.05.2025, 12:41 335

Programul  Construct Plus este un program foarte necesar pentru piaţa construcţiilor şi va fi deblocat foarte curând, a declarat Laurenţiu Viorel Gîdei, secretar de stat, Ministerul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului  în cadrul conferinţei ZF ESG Summit 2025

”Programul  Construct Plus este un program foarte necesar pentru piaţa construcţiilor şi nu este blocat în totalitate, va fi deblocat foarte curând, astfel încât să dăm sprijinul celor care şi-au făcut nişte proiecţii de business sănătoase tocmai bazându-se pe acest ajutor de stat. Este o reevaluare a proiectelor pentru că au fost şi câteva elemente neclare în ceea ce a privit acest program. Ele au fost depăşite astfel încât foarte curând programul va fi deblocat, astfel încât beneficiarii să-şi primească sumele. Suntem într-o perioadă de tranziţie şi noul guvern îşi va stabili priorităţile”.

Ce a mai declarat Laurenţiu Viorel Gîdei: 

►Componentele de sustenabilitate în proiectele, programele guvernamentale sunt foarte multe.  Avem programe sustenabile în ceea ce priveşte refacerea căilor ferate. În PNRR au fost şi sunt achiziţii pentru refacerea căilor ferate şi pentru achiziţionarea de garnituri de tren.

►În ultimii 2-3 ani, în România, datorită PNRR, datorită implicării guvernamentale, s-au făcut paşi consistenţi în ceea ce priveşte infrastructura rutieră.

►S-a discutat foarte mult despre RABLA, RABLA Plus, se poate discuta despre economia circulară, despre Start-up Nation. Sunt foarte multe proiecte. Antreprenorii sunt cei care vor da o direcţie economică de dezvoltare prin accesarea acestor programe şi proiecte în derulare.  

►România produce, dar mai este loc de producţie. S-a discutat mult de producţia de echipamente militare şi armament. Se produc şi acestea, dar nu doar de asta. România produce foarte bine. Este loc de inovaţii, de producţii noi, de a ne lansa în domenii nedezvoltate în România şi asta e apanajul antreprenorilor.

►Guvernul are datoria, alături de clasa politică, să asigure un cadru legal predictibil şi stabilitate, astfel încât businessurile să funcţioneze normal şi să se dezvolte.  

► Eu nu aş mai miza foarte mult pe preţul mic al forţei de muncă ca avantaj competitiv, pentru că nu mai este o realitate. România este în plină dezvoltare pe zona de energii regenerabile, de stocare. Avem materii prime pe care le vom explora şi vom putea pătrunde în zona electronicii,  microchipuri, semiconductori, echipamente electronice care sunt la mare căutare în toată lumea acum.  

►Sunt foarte multe aspecte pe care România le poate explora şi investitorii pot să le găsească atractive,  nu doar forţa de muncă calificată. Sunt multe elemente care vor face ca România să fie atractivă în continuare din punct de vedere al investiţiilor străine

►La  Liberty Galaţi, căutăm soluţia optimă, astfel încât să depăşim momentul şi producţia să fie repornită. E complicat să vorbeşti de sustenabilitate într-un domeniu extrem de complicat, unde să faci o tranziţie spre verde este destul de dificil, dată fiind amploarea investiţiilor necesare. Trebuie să ţinem cont şi de contextul internaţional pe piaţa oţelului, extrem de greu de reglementat. Nevoia de oţel există şi la nivelul UE sunt discuţii ample sunt despre industria oţelului.

►Companiile trebuie să vină spre guvernanţi, spre casa politică pentru a-şi impune punctul de vedere, astfel încât actele normative să fie cele care produc efecte şi nu cele care încurcă.  

►La Ministerul Economiei aş putea să pariez pe tot ceea ce înseamnă industria producţiei de microchipuri şi componente, pe dezvoltarea IT-ului şi soft-ului, pentru că digitalizarea are suficient de mulţi bani puşi la dispoziţie prin PNRR şi cu siguranţă va fi un segment extrem de benefic, pe Construct Plus,  pentru că trebuie să construim România şi sunt foarte multe nevoi şi în acest domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels