ZF 24

Legea tranzacţiilor cu terenuri agricole, „frână“ pentru investitorii maghiari

Legea tranzacţiilor cu terenuri agricole va avea un impact limitat în piaţă având în vedere că aceasta reglementează doar tranzacţiile între persoane fizice. Foto Octav Ganea

Legea tranzacţiilor cu terenuri agricole va avea un impact limitat în piaţă având în vedere că aceasta reglementează doar tranzacţiile între persoane fizice. Foto Octav Ganea

Autor: Gabriel Razi

19.11.2013, 00:04 765

Legea tranzacţiilor cu terenuri agricole, ce va reglementa vânzarea şi cumpărarea de terenuri dintre persoanele fizice din agricultură, va ajunge în scurt timp în Parlament după ce a fost modificată de trei ori de la lansarea primei variante a proiectului în urmă cu trei luni. Surse guvernamentale spun că legea ar viza păstrarea supremaţiei investitorilor români în Transilvania.

Cea mai recentă versiune a documentului este cea mai „liberală“, cu restricţii minime pentru agricultorii străini. Investitorilor nu li se cere experienţă în agricultură, ei urmând a fi nevoiţi să se supună doar dreptului de preemţiune la achiziţie pe care îl au coproprietarii, arendaşii şi fermierii mai tineri de 40 ani din comunităţile locale.

Proiecte de lege anterioare pe această temă impuneau restricţii mai severe prin limitarea proprietăţii persoanelor fizice cetăţeni ai UE la maximum 100 de hectare sau instituirea unei Comisii pe lângă Consiliile Judeţene care să dea sau nu undă verde tranzacţiilor.

„Legea este făcută mai mult pentru a da întâietate la achiziţii comunităţilor locale. Există în piaţă informaţii şi temeri privind achiziţiile ce urmează a fi făcute de către persoanele de cetăţenie maghiară în zona Transilvaniei“, au explicat surse guvernamentale.

Legea tranzacţiilor cu terenuri agricole va avea un impact limitat în piaţă având în vedere că aceasta reglementează doar tranzacţiile între persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO