ZF 24

Leul este singura monedă din regiune care s-a apreciat faţă de euro în 2014

Leul este singura monedă din regiune care s-a apreciat...

Autor: Ciprian Botea

26.08.2014, 00:08 941

Leul s-a apreciat cu 2% de la începutul anului. La polul opus se află forintul, care a pierdut peste 5% din valoare.

Leul este singura monedă din regiune care afişează acum o cotaţie în raport cu euro mai bună faţă de nivelul de la finalul anului trecut, în timp ce puseele de tensiune resimţite de pieţele financiare pe fondul conflictului din Ucraina au făcut ca zlotul, coroana cehă şi zlotul să piardă între unu şi cinci procente din valoare pe parcursul acestui an.

Aprecierea leului comparativ cu nivelul de la finalul anului 2013 este de 2%. Zlotul polonez a pierdut 1,5% din valoare anul acesta, dar cea mai proastă evoluţie a fost înregistrată de forintul maghiar (minus 5,4%). Coroana cehă a fost cea mai stabilă, cu un minus de 0,6% faţă de finalul anului trecut.

„Mult timp România a arătat mai bine din punct de vedere macroeconomic decât celelalte ţări din regiune: a încheiat cu cea mai mare creştere economică din UE anul trecut şi situaţia părea să se menţină chiar şi după primul trimestru din acest an. Lucrurile s-au schimbat odată cu trimestrul al doilea, dar până atunci am arătat foarte bine. Sursele de finanţare au fost foarte bune“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

El aminteşte de intrările de fonduri europene şi de investiţiile de portofoliu (intrări de capital străin pe piaţa titlurilor de stat). Investiţiile străinilor pe piaţa titlurilor de stat în lei depă­şeau 20 mld. lei la finalul lunii iunie, adi­că peste o cincime din valoarea aces­tor instrumente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO