ZF 24

Liderii Cehiei fac presiuni ca multinaţionalele să majoreze salariile la nivelul din Vest

Liderii Cehiei fac presiuni ca multinaţionalele să...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.08.2017, 21:51 2134

Turneul preşedintelui francez Emmanuel Macron în Europa de Est i-a agitat pe liderii politici ai Cehiei. Ministrul de externe Lubomir Zaoralek a criticat statele vestice, spunând că pe de o parte acestea lasă să se înţeleagă că nu sunt de acord ca esticii să câştige mai puţin ca vesticii, dar pe de cealaltă parte nu pun presiuni pe angajatorii din ţărilor lor să majoreze salariile în Europa de Est.

Premierul Bohuslav Sobotka a spus că ar vrea să le ceară lui Macron şi premierului austriac să facă în aşa fel încât subsidiarele cehe ale companiilor franceze şi austriece să majoreze substanţial salariile.

Guvernul ceh a calculat că salariilor din Cehia le-ar trebui 222 de ani, dacă avansează în ritmul actual, să le ajungă din urmă pe cele din Franţa. Salariile din Cehia sunt la o treime din cele din Germania şi la un sfert din cele din Danemarca, susţin guvernanţii cehi. Iar Cehia este una dintre cele mai dezvoltate economii din estul Uniunii Europene.

Un studiu al celei mai puternice uniuni sindicale din UE a găsit că diferenţa la nivel de salarii dintre Est şi Vest se lărgeşte în loc să scadă. Liderii uniunii sindicale au cerut multinaţio­nale­lor din Europa de Est să-şi plă­tească corect angajaţii.

Decalajul dintre salariile estice şi cele vestice s-a redus în anii 1990 şi cea mai mare parte a deceniului următor, dar cursa spre egalizare a fost oprită de cri­za economică din 2008, arată studiul citat.

Pentru şase din 11 state membre es­tice decalajul a crescut în perioada 2008 - 2016. Cel mai mare regres a fost observat în Croaţia, unde salariile s-au re­tras de la 43% din media vestică la 37%. Regrese au înregistrat şi România, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO