• Leu / EUR4.8026
  • Leu / GBP5.7406
  • Leu / USD4.4462
ZF 24

Liderul senatorilor PSD, întrebat ce câştigă cetăţenii din suspendarea lui Băsescu: Nimic. Aici nu e vorba de cetăţeni

 Liderul senatorilor PSD,  întrebat ce câştigă cetăţenii din suspendarea lui Băsescu: Nimic. Aici nu e vorba de cetăţeni

Autor: Valentina Postelnicu

08.09.2014, 13:27 1194

Sârbu a declarat, după întâlnirea preşedintelui Senatului cu liderii de grupuri parlamentare, că Tăriceanu a înmânat cereres de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu tuturor liderilor de grup, în cadrul şedinţei, o decizie a PSD urmând a fi luată de conducerea partidului.

Despre motivele pentru suspendarea preşedintelui, din cererea formulată de preşedintele Senatului, Ilie Sârbu a spus: ”Dacă ne-am uita cu mai multă atenţie la ceea ce face preşedintele Traian Băsescu, găsim mult mai multe şi mult mai grave”.

Ponta: Până la sfârşitul anului trebuie să cheltuim peste 3 miliarde de dolari pe investiţii publice

Întrebat cât de oportună este această suspendare la finalul mandatului lui Traian Băsescu, Ilie Sârbu a susţinut că nu s-a gândit încă. ”O să analizăm toate aceste aspecte şi o să mă pronunţ”, a adăugat Ilie Sârbu, afirmând că va prezenta colegilor această cerere în şedinţa de grup.

”Dumneavoastră credeţi că contextul regional stă în Băsescu? Haideţi să fim serioşi”, a spus Ilie Sârbu, întrebat dacă această suspendare este oportună în actualul context regional.

Sârbu a continuat: ”El ( Traian Băsescu - n.r.) face caz de asta, el ar vrea să se răstoarne lucrurile şi să înceapă război în România, ca să rămână preşedinte. Dar e o chestie care o cunoaştem, nu trebuie luat în serios. Credeţi că marile puteri stau la telefoanele roşii şi vorbesc despre Băsescu? E o iluzie asta, pe care el o alimentează de multă vreme, cât e de important el în zonă. Dumneavoastră nu realizaţi care este importanţa lui? Dacă aţi fi în locul lui Obama sau al altor lideri mari, la ora actuală, un preşedinte pe final de mandat, care mai are o luă şi ceva de stat în funcţie, ce poate să mai facă?”.

Potrivit liderului senatorilor PSD, se ştie care este relaţia lui Traian Băsescu cu Parlamentul, cu Guvernul. ”Ştiţi bine care este relaţia lui cu Parlamentul, cu Guvernul, ce să facă, să vină să ne ceară ce?”, a comentat Sârbu.

Între motivele de suspendare, Ilie Sârbu a menţionat implicarea lui Traian Băsescu în campania electorală a PMP.

Întrebat dacă nu i se dă şansa lui Traian Băsescu de a intra în campanie, Ilie Sârbu a răspuns: ”Nu mai seamănă una cu alta, şi ştie şi dânsul asta. Cunoaştem şi psihologia electoratului. S-a dus, s-a schimbat mult situaţia”.

Ilie Sârbu a fost întrebat ce ar câştiga cetăţenii români de pe urma acestei suspendări a preşedintelui Băsescu.

”Cetăţănii români nu au câştigat nimic de pe urma conducerii României de către preşedintele Băsescu şi acum, pe ultima sută de metri, trebuia să le arate mai mult că pierd, prin raportul cu nominalizarea comisarului, prin relaţiile cu statele din jurul conflictului. Nu l-am văzut să fie constructiv în toată perioada asta”, a spus Sârbu.

La insistenţele presei, care l-a întrebat ce ar câştiga cetăţeanul român din suspendarea preşedintelui, Ilie Sărbu a continuat: ”Nimic, nimic. Aici nu este vorba de cetăţeni, aici este vorba despre ambiţia domnului Băsescu. (...) S-a pus vreodată problema, şi-a pus domnul Băsescu problema să câştige vreun cetăţean, din ceva ce a făcut el?”.

Potrivit liderului senatorilor PSD, prin suspendare câştigă ”ţara” în sensul că ”lucrurile vor intra în normalitate”.

”Nu îşi poate permite un preşedinte să calce în picioare Constituţia, dacă vrem să mai fim un stat democratic”, a mai declarat Ilie Sârbu, precizând că iniţiativa de suspendare nu reprezintă altceva decât respectarea Constituţiei. ”Scandal face Băsescu, el din asta trăieşte. Toată viaţa lui a trăit din scandal.Vreţi ca în ultima sută de metri să îşi schimbe mentalitatea? Să devină deodată un înger al politicii româneşti? El aşa vrea să trăiască, în conflict”, a comentat Ilie Sârbu.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8026
Diferență: 0,4014
Ieri: 4.7834
Azi: 4.4462
Diferență: 0,3498
Ieri: 4.4307
Azi: 5.7406
Diferență: 0,5817
Ieri: 5.7074
Azi: 4.5258
Diferență: 0,3993
Ieri: 4.5078