ZF 24

Liderul Sindicatului "Porţile de Fier" a fost concediat

Liderul Sindicatului "Porţile de Fier" a fost concediat

Autor: Andreea Unturica, Oana Mitu

13.08.2014, 15:46 502

Contractul de muncă al liderului Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu, de la Hidroelectrica Serv, a fost desfăcut în data de 11 august, după ce acesta fusese cercetat disciplinar pentru absenţe nemotivate la locul de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cristinel Popescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că cercetarea disciplinară şi sancţionarea sa pentru absenţe nomotivate au fost abuzive, întrucât era suspendat din postul deţinut în cadrul Hidroelectrica Serv când i s-a constatat absenţa.

"Mi s-a adus la cunoştinţă că din cauza absenţelor nemotivate sunt disponibilizat. Care absenţe nemotivate, nu ştiu? Pentru că remarcând ce urma să se întâmple îmi suspendasem şi anunţasem oficial societatea, prin adresa Sindicatului Porţile de Fier că am contractul de muncă suspendat de drept, conform Codului Muncii, pentru că sunt salarizat de Sindicatul Porţile de Fier. Orice novice, orice habarnist în domeniu, un individ care trebuie să ştie doar să citească, nu să şi înţeleagă, vede foarte clar că în Codul Muncii scrie negru pe alb că în situaţia în care eşti salarizat de sindicat contractul tău individual de muncă se suspendă de drept, nu trebuie să se întâmple nimic", a declarat Cristinel Popescu.

Liderul de sindicat consdieră că destituirea sa are legătură cu faptul că “a atras atenţia asupra corupţiei din sistemul energetic”, devenind incomod pentru conducerea Hidroelectrica.

"După 25 de ani în care consider că mi-am făcut datoria aşa cum trebuie. De ce? Pentru că am vorbit ce nu trebuie. De ce? Pentru că am atras atenţia asupra corupţiei din sistemul energetic, cu precădere, în Hidroelectrica. A fost o chestie foarte simplă, în doi paşi, “en pas de deux”, eu cu Remus Borza, în care la dispoziţia acestuia, am fost cercetat disciplinar pentru o falsă abatere disciplinară, fapt dovedit chiar de martorii administraţiei, am fost sancţionat abuziv. La două luni după, a urmat desfacerea contractului de muncă", a mai spus Popescu.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Cristinel Popescu a arătat că un alt coleg al său din cadrul Sindicatului Porţile de Fier, Liviu Avram, a fost şi el destituit din postul pe care îl deţinea în cadrul Hidroelectrica Serv după ce a fost suspectat de colegi din Sucursala Porţile de Fier că a făcut nişte poze care urmau să fie puse la dispoziţia jurnaliştilor, fotografiile arătând cum “plouă torenţial în Hidrocentrala Porţile de Fier şi cum este strânsă apa în tomberoane”.

După disponibilizarea celor doi sindicalişti, pe sediul Sindicatului Porţile de Fier din incinta Hidroserv Porţile de Fier Cristinel Popescu a găsit un afiş în care erau rugaţi să elibereze încăperea.

"Nu este de ajuns că 120 de salariaţi au fost abuziv disponibilizaţi, mai nou este dat afară şi Sindicatul Porţile de Fier, instituţia numită sindicat din sediul în care îşi desfăşoară activitatea. Un asemenea abuz este fără precedent în România. (…) Este cred, cea mai clară dovadă că acestea sunt execuţii comandate asupra liderilor de sindicat şi iată, că am ajuns în România aşa numită stat de drept să se întâmple aceste abuzuri.”, a mai declarat Cristinel Popescu.

Preşedintele Sindicatului Porţile de Fier a anunţat că va contesta în instanţă demiterea sa.

Cristinel Popescu deţine funcţiile de preşedinte al Sindicatului Porţile de Fier, din care fac parte angajaţii Hidroserv, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Energie „Univers”, dar şi vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical Mehedinţi.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, şeful Hidroserv Porţile de Fier, Radu Nuţă, a declarat că nu poate comenta destituirea liderului de sindicat, spunând că este într-o întâlnire foarte importantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO