ZF 24

Lista achiziţiilor "ilegale" pe fonduri europene: Mercedes-Benz cu opţionale de 3.000 de euro, Nissan Juke, tablete şi telefoane mobile

Lista achiziţiilor "ilegale" pe fonduri europene:...

Autor: Gabriel Razi

12.02.2014, 21:43 3768

Un automobil Mercedes-Benz de 42.000 de euro cu dotări opţionale precum asis­tenţă la parcare, scaune încălzite, tapi­ţerie de piele şi pachet de iluminare inte­rioară, un SUV Nissan Juke, o tabletă Samsung şi un telefon BlackBerry sunt câteva dintre produsele achiziţionate de Ministerul Afacerilor Europene şi de auto­rităţile de management ale progra­melor de fon­duri europene, potrivit unui raport al Curţii de Conturi.

Cei 42.000 de euro ce au ajuns în con­turile producătorului german de auto­mo­bile au fost cheltuiţi în cadrul unui proiect din cadrul Programului Opera­ţio­nal Dez­vol­tarea Resurselor Umane (POSDRU), unul dintre cele mai controversate ca urmare a scandalurilor de corupţie ce au ajuns în lumina reflectoarelor în ultimii ani.

„Prin contractul de leasing au fost pre­vă­zute dotări opţionale în valoare de 3.000 de euro reprezentând sistem de asistenţă par­care, scaune faţă încălzite, volan şi schim­bător de viteze în piele, pachet ilu­mi­nare interioară, care nu sunt necesare ra­portat la activităţile proiectului şi nu res­pec­tă principiul unui management finan­ciar riguros prin utilizare eficientă a fon­duri­lor acordate prin proiect“, se arată în ra­por­tul Curţii de Conturi. Automobilul Mer­cedes a fost o achiziţie în cadrul unui pro­iect care prevedea „dezvoltarea compe­ten­ţelor manageriale şi antreprenoriale în ve­derea creşterii competitivităţii şi valorificării oportunităţilor de afaceri“. Tot în cadrul programului POSDRU a fost achiziţionat şi un SUV Nissan Juke pentru un program ce îşi propunea să instruiască 60 de şomeri tineri şi de lungă durată din Vâlcea şi Dolj.

Reprezentanţii Curţii Constituţionale notează în raport că „achiziţia de astfel de auto­turisme este o practică frecventă“.

Neregulile ce au în centrul lor auto­turis­mele nu apar însă numai în domeniul achiziţiilor prin contracte de leasing. Spre exemplu, în cadrul proiectelor „O şansă în plus pe piaţa muncii“ şi „Centru de calificare şi resurse pentru ocupare“ au fost ram­bursate cheltuieli reprezentând închi­rie­rea de autoturisme. Firma de la care s-a în­chiriat automobilul avea ca acţionar majo­ritar beneficiarul proiectului pentru care fuseseră contractate fonduri europene.

În total, la nivelul autorităţilor de ma­na­gement au fost constatate nereguli la no­uă contracte de achiziţie publică cu o va­loare cumulată de 3,4 milioane de euro, din care valoarea corecţiilor cu impact fi­nan­ciar în cheltuielile declarate Comisiei Eu­ro­pene în 2012 a fost de 0,6 milioane de euro.

La nivelul organismelor intermediare au fost descoperite deficienţe cu impact fi­nan­ciar în cheltuielile declarate Comisiei Eu­ro­pene în valoare de 4,2 mil. euro.

Principalele constatări rezultate în urma verificărilor au relevat abateri de 4,2 mil. euro şi plata către beneficiari a unor cheltuieli apreciate ca fiind neeligibile în sumă de 16.000 de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO