Un automobil Mercedes-Benz de 42.000 de euro cu dotări opţionale precum asistenţă la parcare, scaune încălzite, tapiţerie de piele şi pachet de iluminare interioară, un SUV Nissan Juke, o tabletă Samsung şi un telefon BlackBerry sunt câteva dintre produsele achiziţionate de Ministerul Afacerilor Europene şi de autorităţile de management ale programelor de fonduri europene, potrivit unui raport al Curţii de Conturi.
Cei 42.000 de euro ce au ajuns în conturile producătorului german de automobile au fost cheltuiţi în cadrul unui proiect din cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), unul dintre cele mai controversate ca urmare a scandalurilor de corupţie ce au ajuns în lumina reflectoarelor în ultimii ani.
„Prin contractul de leasing au fost prevăzute dotări opţionale în valoare de 3.000 de euro reprezentând sistem de asistenţă parcare, scaune faţă încălzite, volan şi schimbător de viteze în piele, pachet iluminare interioară, care nu sunt necesare raportat la activităţile proiectului şi nu respectă principiul unui management financiar riguros prin utilizare eficientă a fondurilor acordate prin proiect“, se arată în raportul Curţii de Conturi. Automobilul Mercedes a fost o achiziţie în cadrul unui proiect care prevedea „dezvoltarea competenţelor manageriale şi antreprenoriale în vederea creşterii competitivităţii şi valorificării oportunităţilor de afaceri“. Tot în cadrul programului POSDRU a fost achiziţionat şi un SUV Nissan Juke pentru un program ce îşi propunea să instruiască 60 de şomeri tineri şi de lungă durată din Vâlcea şi Dolj.
Reprezentanţii Curţii Constituţionale notează în raport că „achiziţia de astfel de autoturisme este o practică frecventă“.
Neregulile ce au în centrul lor autoturismele nu apar însă numai în domeniul achiziţiilor prin contracte de leasing. Spre exemplu, în cadrul proiectelor „O şansă în plus pe piaţa muncii“ şi „Centru de calificare şi resurse pentru ocupare“ au fost rambursate cheltuieli reprezentând închirierea de autoturisme. Firma de la care s-a închiriat automobilul avea ca acţionar majoritar beneficiarul proiectului pentru care fuseseră contractate fonduri europene.
În total, la nivelul autorităţilor de management au fost constatate nereguli la nouă contracte de achiziţie publică cu o valoare cumulată de 3,4 milioane de euro, din care valoarea corecţiilor cu impact financiar în cheltuielile declarate Comisiei Europene în 2012 a fost de 0,6 milioane de euro.
La nivelul organismelor intermediare au fost descoperite deficienţe cu impact financiar în cheltuielile declarate Comisiei Europene în valoare de 4,2 mil. euro.
Principalele constatări rezultate în urma verificărilor au relevat abateri de 4,2 mil. euro şi plata către beneficiari a unor cheltuieli apreciate ca fiind neeligibile în sumă de 16.000 de euro.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2014