ZF 24

Lista pe care orice gurmand trebuie să o ştie: Care sunt cele mai bune 50 de restaurante din lume şi ce controverse stârneşte acest clasament

Massimo Bottura, Osteria Francescana: Am învăţat de la o vârstă fragedă că gătitul este despre dragoste. Şi poate, şi mai important, am învăţat acest lucru de sub masa din bucătărie de unde mă puteam uita la lume dintr-un alt unghi. Încerc mereu să mă gândesc la asta. GALERIE FOTO

Massimo Bottura, Osteria Francescana: Am învăţat de la o vârstă fragedă că gătitul este despre dragoste. Şi poate, şi mai important, am învăţat acest lucru de sub masa din bucătărie de unde mă puteam uita la lume dintr-un alt unghi. Încerc mereu să mă gândesc la asta. GALERIE FOTO

Autor: Roxana Petrescu

12.07.2018, 11:41 1009
The World’s 50 Best Restaurants, un fel de Oscar al gastronomiei globale, riscă să devină un eveniment asezonat cu tot mai multe controverse în contextul în care din 2013 încoace ocupanţii primelor cinci locuri doar s-au schimbat între ei, iar prezenţa feminină este la fel de rară ca trufele albe într-o porţie de paste.

Cel mai bun restaurant din 2018 a fost desemnat Osteria Francescana (Modena, Italia), condus de carismaticul Massimo Bottura, podiumul fiind completat de El Celler de Can Roca (Girona, Spania) şi de Mirazur (Menton, Franţa).

Doar ca o completare, în 2017 Osteria Francescana ocupa locul secund, după ce în 2016 fusese pe prima poziţie, iar El Celler de Can Roca era pe locul 3, în 2016 luând medalia de argint.

Deşi evenimentul este văzut ca un fel de gală a gastronomiei globale, apar tot mai mulţi nemulţumiţi. Astfel, printre criticile de anul acesta se numără lipsa de diversitate sexuală, cea mai mare parte a listei fiind de fapt restaurante foarte scumpe, conduse de bărbaţi.

O altă nemulţumire este legată de reprezentarea geografică. Hong Kong, de exemplu, una dintre cele mai spectaculoase gastronomii emergente la nivel global, nu are niciun restaurant în primele 50 din lume. Desigur, Italia, Franţa şi Spania au poziţiile neclintite.

Aceste mici fisuri apar în contextul în care la nivel global este vizibilă o tendinţă de democratizare a experienţelor culinare de top.

Rămâne memorabilă acordarea primei stele Michelin unui food truck din Singapore în 2016, în primăvara acestui an Chan Hon Meng, proprietarul afacerii, ducându-şi orezul cu pui şi sos de soia chiar în inima Londrei.

Revenind la cei 50, care sunt de fapt reperele gastronomiei mondiale, alegerea acestora se face în baza unei proceduri destul de complicate în care sunt implicaţi numai specialişti din domeniu. Astfel, anual 1.000 de votanţi aleşi pe spânceană sunt chemaţi să identifice cele mai bune 50 de restaurante ale lumii. Eşantionul este împărţit în proporţii egale între chefi, critici culinari şi vânători de experienţe gastronomice bine antrenaţi. Mai departe, există 26 de regiuni între care se împart aceşti votaţi. La final, toată procedura este avizată de Deloitte, una dintre cele mai mari firme de consultanţă şi audit la nivel global.

Anul acesta, la fel ca în 2016, voturile l-au ales pe Massimo Bottura şi a sa Osteria Francescana de trei stele Michelin drept cel mai bun restaurant din lume. „Am crescut sub masa din bucătărie, acolo unde mă ascundeam de fratele meu mai mare. Bunica mea mă proteja de el cu un sucitor. Am învăţat de la o vârstă fragedă că gătitul este despre dragoste. Şi poate, şi mai important, am învăţat acest lucru de sub masa din bucătărie de unde mă puteam uita la lume dintr-un alt unghi. Încerc mereu să mă gândesc la asta“, spunea Massimo Bottura, într-un interviu acordat După Afaceri Premium. Bottura a deschis restauranul alături de soţia sa, Lara Gilmore, în 1995, având în minte un scop unic.

„Visul meu dintotdeauna a fost să aduc bucătăria italiană tradiţională în ziua de azi. Am făcut acest lucru în ultimii 20 de ani prin intermediul unei idei: tradiţie în evoluţie. Asta înseamnă să iei ce este mai bun din trecut şi să-l transpui în viitor. Asta poate însemna uneori să arzi reţeta bunicii şi să o iei de la zero, dar niciodată nu laşi în urmă partea emoţională a unui fel de mâncare.“  Bottura a mai înţeles însă un lucru, motiv pentru care poate şi azi este regele lumii gastronomice, şi anume, obligaţia de a transforma un fel de mâncare într-o experienţă. Mereu.  „Dacă la mese clienţii nu zâmbesc, înseamnă că facem noi ceva greşit.“

În contextul în care întreaga lume gastronomică este într-o transformare, democratizarea luxului fiind probabil cea mai semnificativă schimbare, cei care sunt liderii acestui domeniu probabil vor trece la rândul lor prin remodelări spectaculoase.

Până atunci însă, trăiască regii, aceiaşi regi!

 

Topul celor mai bune restaurante din lume:

 

  1. Osteria Francescana (Modena, Italia) 

  2. El Celler de Can Roca (Girona, Spania)

  3. Mirazur (Menton, Franţa)

  4. Eleven Madison Park (New York) 

  5. Gaggan (Bangkok) 

  6. Central (Lima, Peru) 

  7. Maido (Lima, Peru)

  8. Arpege (Paris, Franţa)

  9. Mugaritz (San Sebastian, Spania)

10. Asador Etxebarri (Axpe, Spania)

11. Quintonil (Mexico City, Mexic)

12. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York)

13. Pujol (Mexico City, Mexic)

14. Steirereck (Viena, Austria)

15. White Rabbit (Moscova, Rusia)

16. Piazza Duomo (Alba, Italia)

17. Den (Tokio, Japonia) 

18. Disfrutar (Barcelona, Spania) 

19. Geranium (Copenhaga, Danemarca)

20. Attica (Melboure, Australia)

21. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris, Franţa)

22. Narisawa (Tokio, Japonia)

23. Le Calandre (Rubano, Italia)

24. Ultraviolet (Shanghai, China)

25. Cosme (New York)

26. Le Bernardin (New York)

27. Boragó (Santiago, Chile)

28. Odette (Singapore)

29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris, Franţa)

30. D.O.M. (Sao Paulo, Brazilia)

31. Arzak (San Sebastian, Spania)

32. Tickets (Barcelona, Spania)

33. The Clove Club (Londra, UK)

34. Alinea (Chicago)

35. Maaemo (Oslo, Norvegia) 

36. Reale (Castel Di Sangro, Italia)

37. Restaurant Tim Raue (Berlin, Germania)

38. Lyle's (Londra) 

39. Astrid y Gastón (Lima, Peru)

40. Septime (Paris, Franţa)

41. Nihonryori RyuGin (Tokio, Japonia)

42. Ledbury (Londra, UK)

43. Azurmendi (Larrabetzu, Spania)

44. Mikla (Istanbul, Turcia)

45. Dinner by Heston Blumenthal (Londra, UK)

46. Saison (San Francisco)

47. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Elveţia)

48. Hisa Franko (Kobarid, Slovenia)

49. Nahm (Bangkok, Thailanda)

50. Test Kitchen (Cape Town, Africa de Sud)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO