ZF 24

Listarea Electrica şi răscumpărările Fondului Proprietatea au urcat Raiffeisen Bank pe primul loc în topul brokerilor în 2014

Autor: Ioana Tudor

06.01.2015, 13:05 446
Raiffeisen Bank a devenit anul trecut cea mai activă firmă de brokeraj de la bursa din Bucureşti, detronând liderul din cei trei ani anteriori, Swiss Capital. Transferurile de acţiuni intermediate de Raiffeisen s-au ridicat la valoarea de 6,3 miliarde de lei anul trecut, conferind diviziei de investiţii a băncii austriece o cotă de un sfert din piaţa locală de brokeraj.
 
Trecerea pe primul loc a brokerilor de la Raiffeisen Bank, de pe poziţia a doua în 2013, se datorează tranzacţiilor realizate în cadrul ofertei publice iniţiale a grupului de distribuţie Electrica (simbol bursier EL), care a atras de la investitori 1,94 mld. lei în luna iunie, precum şi intermedierii celei mai mari oferte publice de răscumpărare derulate de Fondul Proprietatea (FP) şi încheiate în luna decembrie. Fondul a cumpărat 750 de milioane de acţiuni proprii pentru suma de 832 de milioane de lei.
 
În plus, Raiffeisen a intermediat anul trecut achiziţiile de acţiuni proprii derulate de FP în cadrul a două programe de răscumpărare, valoarea cumulată a rulajelor fiind de 1,1 mi­liarde de lei. Raportat la activitatea din luna decembrie, Raiffeisen Bank deţine aproape jumătate din piaţa tranzacţiilor cu acţiuni, cu transferuri de 1,3 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 44,6%.
 
Swiss Capital urmează îndeaproape Raiffeisen cu o cotă anuală de piaţă de 23,1% din transferuri cu acţiuni în valoare de 6 miliarde de lei. În decembrie, societatea a fost al doilea cel mai activ broker cu rulaje intermediate de 582,3 mil. lei şi o cotă de piaţă de aproape 19%.
 
Locul al treilea în 2014 a fost adjudecat de firma cehă de brokeraj Wood & Company Financial Services, una dintre cele mai mari case de brokeraj din Europa Centrală şi de Est şi prima firmă de investiţii străină care a primit dreptul să tranzacţioneze la distanţă pe platforma bursei de la Bucureşti în 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO