Listarea Romgaz şi Nuclearelectrica plus creşterile acţiunilor au dus capitalizarea Bursei la maxime istorice

16 ian 2014 Autor: Andrei Chirileasa

Capi­talizarea bursei de la Bu­cureşti care reprezintă va­loa­rea cu­mulată a companiilor cotate pe bursa locală (fără piaţa RASDAQ) a crescut anul trecut cu 36,1 miliarde de lei (8,1 mld. euro), atingând la finalul anului nivelul de 133,8 mld. lei (30 mld. euro), care reprezintă un record istoric pentru piaţa locală.

Creşterea capitalizării a fost mai mare decât cea a indicelui BET, care a încheiat anul cu un câştig de 26,1%. Indicele bursier care urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai im­portante zece companii listate a închis anul 2013 la maximul ultimilor cinci ani şi ju­mătate, dar nivelul de 6.500 de puncte este cu 40% mai mic decât maximul istoric de 10.800 de puncte atins de BET în iulie 2007. În schimb, capitalizarea BVB la fi­na­lul lui 2013 era cu 40% mai mare decât capi­ta­lizarea maximă atinsă în iulie 2007, de 95 mld. lei.

Explicaţia pentru această diferenţă vine din listările realizate în ultimii şase ani pe bursa de la Bucureşti, care s-au văzut mai puţin în evoluţia indicilor bursieri, dar au con­tribuit la creşterea capitalizării. Listările pro­ducătorului de gaze naturale Romgaz Me­diaş (SNG) şi a producătorului de ener­gie electrică Nuclearelectrica (SNN), două dintre cele mai valoroase companii de stat, au adus anul trecut un plus de 27 mld. lei la capitalizarea BVB, adică 75% din creşterea totală. Restul de 9 mld. lei vin din creşterea valorii companiilor existente pe bursă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2014

 
Cuvinte cheie:
crestere
, bursa
, capitalizare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide